Skip to main content

text her in a good way

assalammualaikum

Laa ni, cheq nak habaq mai dekat kalian semuaa cara-cara nak bermessage dengan gadis. Bukan nak condemn. Bukan nak claim perempuan ni demand or anything lah. Tapi menulis berdasarkan pengalaman kerana saya adalah perempuan dan ini adalah apa yang saya mahukan. Ada big probability mungkin sama juga dengan perempuan di luar sana. It could give girl a hope and it could give boy a solution.

Cara-cara untuk text perempuan :
  • don't reply them late : mana lah tahu the girl tbe2 dah feel easy and comfortable with you. who knows kan. tiba-tiba awak reply lambat. it could ruin her mood tau. kami tunggu text anda (:
  • don't reply them with your only 'K': 'K' is killing. Nampak macam dah tak berminat untuk bermessage.
  • don't reply them short : it won't make them feel special and it won't make them to see you interested in texting her. #serioustalk
  • do ask them question : kadang2, bila the girl dah penat bebel, ada one part dia akan text dengan cara seperti ingin menamatkan conversation. tapi sebenarnya tidak. tiba2 dia rasa segan. like this, ''eh, aku ni text panjang2, mamat ni entah2 dah muak''. So she'll end up buat2 to end the story to trace whether you are still interested and listening to her or not. So masa ni lah waktu tepat untuk anda tanya soalan apa2 pun to keep the conversation going. #I always did this -.-
  • Put smiley and HaHa : it does make the conversation looks fancy and not too serious.

DO NOT send lots and lots of texts and DO NOT get wordy or longwinded.

Warm texting and Cold texting

One stop into the land of definitions before we continue. I want to ensure we make a different between warm and cold texting, because it's an important distinction. So, let's define these terms henceforth for the reminder. Hehe. 

  • Warm texting : when you text message a girl who was expecting to hear from you at the time you texted her, or was thinking about you. 
  • Cold texting : when you text message a girl who was not expecting to hear from you at the time you texted her and was not thinking about you. 
why the distinction? because you are going to strike a different tone in a different types of messages, depending on how prepared a girl was to be talking to you. 

Cara untuk mulakan?

  • a greeting : Hi(:
  • her name : Vianna(:
  • a piece of new information : result upu dan boleh check(:
  • something that show's you are considering her : sorry:( / okay tak?
Texting a girl is a little more nuanced than you thought. ain't it? An alert one is the bonus(:
hihi.


Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…