Skip to main content

text her in a good way

assalammualaikum

Laa ni, cheq nak habaq mai dekat kalian semuaa cara-cara nak bermessage dengan gadis. Bukan nak condemn. Bukan nak claim perempuan ni demand or anything lah. Tapi menulis berdasarkan pengalaman kerana saya adalah perempuan dan ini adalah apa yang saya mahukan. Ada big probability mungkin sama juga dengan perempuan di luar sana. It could give girl a hope and it could give boy a solution.

Cara-cara untuk text perempuan :
  • don't reply them late : mana lah tahu the girl tbe2 dah feel easy and comfortable with you. who knows kan. tiba-tiba awak reply lambat. it could ruin her mood tau. kami tunggu text anda (:
  • don't reply them with your only 'K': 'K' is killing. Nampak macam dah tak berminat untuk bermessage.
  • don't reply them short : it won't make them feel special and it won't make them to see you interested in texting her. #serioustalk
  • do ask them question : kadang2, bila the girl dah penat bebel, ada one part dia akan text dengan cara seperti ingin menamatkan conversation. tapi sebenarnya tidak. tiba2 dia rasa segan. like this, ''eh, aku ni text panjang2, mamat ni entah2 dah muak''. So she'll end up buat2 to end the story to trace whether you are still interested and listening to her or not. So masa ni lah waktu tepat untuk anda tanya soalan apa2 pun to keep the conversation going. #I always did this -.-
  • Put smiley and HaHa : it does make the conversation looks fancy and not too serious.

DO NOT send lots and lots of texts and DO NOT get wordy or longwinded.

Warm texting and Cold texting

One stop into the land of definitions before we continue. I want to ensure we make a different between warm and cold texting, because it's an important distinction. So, let's define these terms henceforth for the reminder. Hehe. 

  • Warm texting : when you text message a girl who was expecting to hear from you at the time you texted her, or was thinking about you. 
  • Cold texting : when you text message a girl who was not expecting to hear from you at the time you texted her and was not thinking about you. 
why the distinction? because you are going to strike a different tone in a different types of messages, depending on how prepared a girl was to be talking to you. 

Cara untuk mulakan?

  • a greeting : Hi(:
  • her name : Vianna(:
  • a piece of new information : result upu dan boleh check(:
  • something that show's you are considering her : sorry:( / okay tak?
Texting a girl is a little more nuanced than you thought. ain't it? An alert one is the bonus(:
hihi.


Comments

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…

Mixed Fruit Jelly with kastard

MY FIRST TRY (:
MIXED FRUIT JELLY
1) Masak air sebanyak 400 ml 2) Tunggu hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly 3) Kecilkan api 4) Bila dah agak-agak macam dah masak. 5) Alihkan letak dalam bekas yang lain 6) Tunggu 2-3 minit 7) Masukkan dalam peti sejuk 8) SIAP!
KUAH KASTARD
1) Masuk 400ml air 2) 2 sudu tepung kastard 3) 2 sudu esen vanilla 4) 2 sudu gula 5) gaulkan semua 6) masakkan bersama api yang kecil 7) bila dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk  8) dah siap, boleh dihidang sekali bersama jelly (: