Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

meet the tya today.

we've been friend since 7 years old. kami bertiga, one of us lain jantina named, Ajwad. lepas masing-masing dah pindah, cuma aku dan keluarga je lah yang setia tinggal di perumahan ni. masing-masing dah besar. masing-masing dah 20 tahun. sorang di Melaka, sorang Terengganu dan sorang lagi di Selangor. masing-masing dengan dunia dan kehidupan sendiri. benarlah seperti dalam tv, bila dah besar, dah tak macam ni dah.  apa yang kami lalui masa kecik-kecik dulu,  sangat manis. no doubt! andai, masa boleh diputar,  aku ingin kembali ke waktu itu. tiada perbalahan. sebab kami sendiri pun tak tahu apa itu perbalahan.  teringat waktu kecil, main bunga api sama2, balik sekolah sama2, dan ibu suapkan nasi. comel kan? tapi kita semakin memanjang, dah besar dah ni. apa-apa pun, aku bersyukur sebab kami takkan putus. kami ibarat saudara. air dicincang takkan pernah putus kan? (:
sayang tya, sayang ajwad.

Apa itu Qarin?

http://www.facebook.com/pages/seindahcintaislamblogspotcom/109506639171982


Tahukah apakah itu Qarin yang sentiasa ada bersama kita ?




Qarin adalah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia. Boleh dikatakan ia sebagai "kembar" manusia. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada qarinnya sendiri. Rasulullah s.a.w. sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, qarin Rasulullah adalah muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir.

Pada umumnya qarin yang kafir ini kerjanya mendorong dampingannya membuat kejahatan. Dia membisikkan was-was, melalaikan solat, berat nak baca al-Quran dan sebagainya. Malah ia bekerja sekuat tenaga untuk menghalang dampingannya membuat ibadah dan kebaikan.


Untuk mengimbangi usaha qarin ini Allah utuskan malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan mengikut pengaruh mana yang lebih kuat. Walau bagaimanapun orang-orang Islam mampu menguasai dan menjadi…

21 things a girl doesn't realize.

Allah never forsakes one's prayer

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, subhannallah. At last Allah hears my doa. Praise be to Allah. Terima kasih Ya Allah. tak pernah sekalipun aku terlepas dari berdoa untukmu dalam sujudku, diberikan kekuatan dalam dirimu diberikan keimanan yang teguh untuk percaya bahawa setiap ujianmu adalah dugaan dari Allah. aku tahu, aku bukanlah sesiapa untuk sentiasa mengingatkanmu, tambahan pula, aku jauh lebih muda daripadamu. naik segan aku jika sentiasa menasihatimu. hanya satu cara sahaja yang boleh aku bantu kau, dengan berdoa kepada Nya. and today, checking out your social networks makes me feel like nak bersujud masa tu jugak! gembiranya hati bila nampak u dah macam moving forward sikit-sikit. alhamdulillah. keep it up sayang. allah hears my doa too. totally hope that you wont jatuh lagi! i would support you from the very back. i promise (:

the under age gang

i was adapting the new environment with the 8 under age gang. terasa paling tua di situ. they are all between 18 to 19 years old. haha tapi memang boleh 'in' and ngam lah dengan otak dorang yang tak berapa nak betul ni. aku pun bukannya betul sangat. dari pagi sampai malam along the day, gelakkkkk je manjang. was spending time with them yesterday at Sunway Pyramid stucked in the ice of Sunway Pyramid Ice for 3 hours, main ice skating. sakit kaki wehh.







picture captured in ladies. the others 3 was in male toilet. maaf boys, dah terlambat, no gambar for you guys.   Asyraf Sam

Pink is my Passion !

Pink is My Passion. #WhenIWasLittle i love pink and when i grew up, i still love pink -.-

My past My memory

CONVENT PEEL ROAD
Convent Peel Road memang sinonim dan sebati dengan hidup aku. yela, mana taknya dari darjah satu sampailah form 5 sekolah yang sama. mengadap jalan raya, bas sekolah, makcik kantin dan padang yang sama selama 11 tahun. Girl school though. aku memang dibesarkan dengan kehidupan yang serba wanita. apa itu lelaki pun, aku tak dapat nak define the most exact meaning. haha. i have a friend, he is a boy. dia pun since darjah satu sampai form 5 sekolah all boy juga. dia pun mengalami situasi yang sama. jadi secara hipotesis nya, semakin banyak sesuatu jantina dalam sekolah itu, semakin kurang seseorang itu kenal apa itu different gender. dan kesimpulannya adalah, hipotesis diterima -.-
a few weeks before SPM. tengok aku sorang je yang semangat study. yang lain dah terbongkang dah. 
5 SC2 (Dinamik) find me (:
makeup time. carnival we had. time ni kelas kteorg buat rumah hantu.
our form 5 class teacher, Cik Arishah
my two baby love since form 1. Mira and Chika. they know me…

short fun time with 'em

having short fun fun fun moment with le siblings, abang azrie and hani at Genting Highland today. thank you for the day (: