Skip to main content

saya dah ADA baby ......

....................................................................................................................................................................

baby, baby, baby. ouhh, i really loves kids and babies. SERIOUSLY. suka sangat. kalau boleh sekarang jugak saya nak ada baby. haha. MENGARUT. and, if possible, saya nak ambil anak angkat. haha yer yer je. tapi TRUE lahh. rasa macam nak ambil anak angkat, sebab.... entah.... rasa macam nak rasa jadi ibu, rasa nak dukung baby tu, rasa nak ada kasih sayang. haha (tunggulah dah kahwin nanti yer v?) HOHO. tapi, kadang-kadang saya terfikir jugak nak ada baby, tanpa kahwin, tanpa suami atau tanpa lelaki. means, nak baby tu tiba-tiba je ada. TINGGG.... it's a magic. haa, macam tu lah. haha. sebab, tak nak ada tanggungjawab dalam rumahtangga. NONSENSE betul tapi, nak ada baby.... tunggulah one day yer... 

and, and, and, masa saya lakukan rutin harian saya, senang cerita dreaming activity lahh, haa,,, saya ada create nama babies. for my babies. haha. BERANGAN, BERANGAN, BERANGAN. and insyaallah can be used in the future. kalau husband tak setuju dengan nama tu, MARAH husband tu. nak juga nama ni. haha. i just want 2 baby boys. insyaallah.

  • ardinal asyraf putra
  • ardinal israfil putra
JANGANLAH GELAKK!!!! TAHU, TAK SEDAP...... ni je yang mampu direka. haha!!! 

....................................................................................................................................................................

here, are all my babies. kalau boleh, semua baby yang lahir, semua baby yang ada kat dunia ni, semua saya punya. pictures below pun saya yang punya!!! HOHOHOHO. i loike!



....................................................................................................................................................................

the babies are gifted from ALLAH. dulu, masa kita lahir dulu, ibu dan ayah sambut kita dengan cahaya keceriaan, kegembiraan dan kebahagiaan yang memang tak terkata. especially for those whom giving birth for the first time. kita sendiri dapat tengok, betapa HAPPY nya dorang bila first time dapat dukung anak sendiri. BEST GILER. baby ni pemberi rezeki, penghias kebahagiaan dalam sesebuah rumahtangga.

tapi, ada jugak parents yang sanggup buang baby yang dah dikurniakan ALLAH, macam tu je. TAK BERHATI PERUT langsung!! fikirlah sikit, kita dulu pun pernah jadi baby suatu ketika dulu, kita nak hidup, nak lihat dunia, taknak disakiti. ni, suka-suka je nak buang baby tu. berani buat, berani tanggung lah. i have interviewed a nurse last day, she treat her patients. sangat RESPECT dengan dia. dia kata, MAJORITY, most of the baby yang lahir tanpa perkahwinan yang sah by SINGLE MOTHER ni, baby dia LAIN!!! tak sama dengan baby lain. comel sangat, bersih, suci, takde cacat celanya. tak sakit. takde masalah. kenapa? baby2 ni tak bersalah tau. tapi, kita tergamak buat mereka macam tu. bayangkan kalau benda ni jadi kat kita?  siapa yang pedulikan perasaan kita? siapa yang pedulikan kesakitan kita? macam tu lah, these babies rasa. mereka pun nak dihargai, disayangi dan diberi kehidupan yang sempurna.


  • 26 Mac 2010-Mayat bayi yang masih bertali pusat dibuang di jalan padang Tembak, Kampung Melayu Subang dengan sebelah tangannya bercerai dari badan dan digonggong anjing dari sekawanan anjing.
  • 13 Februari 2010 - Mayat bayi yang masih terlekat dengan uri dan tali pusat ditemui dibuang dan dibakar dalam sebuah tong sampah di Kelantan.
  • 10 februari 2010 - mayat bayi perempuan yang dihurung semut ditemui di masjid di Melaka.
  • 8 februari 2010 - mayat bayi perempuan berbungkus plastik ditemui ditanam di belakang sebuah kilang di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.
  • 4 November 2009 - Kepala bayi tanpa badan yang telah berulat dijumpai di tempat pembuangan sampah di setiu, dipercayai telah menjadi santapan binatang.
  • 13 Ogos 2009 - mayat bayi lelaki yang disangka bangkai kucing ditemui dalam mangkuk pengepam tandas di tandas sekolah Menengah Sains Pokok Sena.
  • 16 Jun 2009 - Mayat bayi perempuan dikerumuni ulat ditemui dalam plastik sampah di sebuah surau, Kajang.

....................................................................................................................................................................

renung-renungkanlah kesian babies ni. sedangkan HAIWAN yang takde akal pun boleh berfikir, boleh ada rasa kasih sayang. kenapa tidak kita? ingatlah pencipta kita, ALLAH. Dia sentiasa tengok apa yang kita buat.



....................................................................................................................................................................


with ILHAM <333

....................................................................................................................................................................
................................................................


:: lovebaby ::

Comments

amyn omel said…
humm wow terharu amyn hahah.. moga2 pa yang v nk tercapai hahaha..
vianna nasir said…
thanks amin... haha... thanks baca :)
Anonymous said…
akak pun rase cm nk baby tp taknak kawen, cm magic yg v kate tu....

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…

Mixed Fruit Jelly with kastard

MY FIRST TRY (:
MIXED FRUIT JELLY
1) Masak air sebanyak 400 ml 2) Tunggu hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly 3) Kecilkan api 4) Bila dah agak-agak macam dah masak. 5) Alihkan letak dalam bekas yang lain 6) Tunggu 2-3 minit 7) Masukkan dalam peti sejuk 8) SIAP!
KUAH KASTARD
1) Masuk 400ml air 2) 2 sudu tepung kastard 3) 2 sudu esen vanilla 4) 2 sudu gula 5) gaulkan semua 6) masakkan bersama api yang kecil 7) bila dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk  8) dah siap, boleh dihidang sekali bersama jelly (: