Skip to main content

saya dah ADA baby ......

....................................................................................................................................................................

baby, baby, baby. ouhh, i really loves kids and babies. SERIOUSLY. suka sangat. kalau boleh sekarang jugak saya nak ada baby. haha. MENGARUT. and, if possible, saya nak ambil anak angkat. haha yer yer je. tapi TRUE lahh. rasa macam nak ambil anak angkat, sebab.... entah.... rasa macam nak rasa jadi ibu, rasa nak dukung baby tu, rasa nak ada kasih sayang. haha (tunggulah dah kahwin nanti yer v?) HOHO. tapi, kadang-kadang saya terfikir jugak nak ada baby, tanpa kahwin, tanpa suami atau tanpa lelaki. means, nak baby tu tiba-tiba je ada. TINGGG.... it's a magic. haa, macam tu lah. haha. sebab, tak nak ada tanggungjawab dalam rumahtangga. NONSENSE betul tapi, nak ada baby.... tunggulah one day yer... 

and, and, and, masa saya lakukan rutin harian saya, senang cerita dreaming activity lahh, haa,,, saya ada create nama babies. for my babies. haha. BERANGAN, BERANGAN, BERANGAN. and insyaallah can be used in the future. kalau husband tak setuju dengan nama tu, MARAH husband tu. nak juga nama ni. haha. i just want 2 baby boys. insyaallah.

  • ardinal asyraf putra
  • ardinal israfil putra
JANGANLAH GELAKK!!!! TAHU, TAK SEDAP...... ni je yang mampu direka. haha!!! 

....................................................................................................................................................................

here, are all my babies. kalau boleh, semua baby yang lahir, semua baby yang ada kat dunia ni, semua saya punya. pictures below pun saya yang punya!!! HOHOHOHO. i loike!



....................................................................................................................................................................

the babies are gifted from ALLAH. dulu, masa kita lahir dulu, ibu dan ayah sambut kita dengan cahaya keceriaan, kegembiraan dan kebahagiaan yang memang tak terkata. especially for those whom giving birth for the first time. kita sendiri dapat tengok, betapa HAPPY nya dorang bila first time dapat dukung anak sendiri. BEST GILER. baby ni pemberi rezeki, penghias kebahagiaan dalam sesebuah rumahtangga.

tapi, ada jugak parents yang sanggup buang baby yang dah dikurniakan ALLAH, macam tu je. TAK BERHATI PERUT langsung!! fikirlah sikit, kita dulu pun pernah jadi baby suatu ketika dulu, kita nak hidup, nak lihat dunia, taknak disakiti. ni, suka-suka je nak buang baby tu. berani buat, berani tanggung lah. i have interviewed a nurse last day, she treat her patients. sangat RESPECT dengan dia. dia kata, MAJORITY, most of the baby yang lahir tanpa perkahwinan yang sah by SINGLE MOTHER ni, baby dia LAIN!!! tak sama dengan baby lain. comel sangat, bersih, suci, takde cacat celanya. tak sakit. takde masalah. kenapa? baby2 ni tak bersalah tau. tapi, kita tergamak buat mereka macam tu. bayangkan kalau benda ni jadi kat kita?  siapa yang pedulikan perasaan kita? siapa yang pedulikan kesakitan kita? macam tu lah, these babies rasa. mereka pun nak dihargai, disayangi dan diberi kehidupan yang sempurna.


  • 26 Mac 2010-Mayat bayi yang masih bertali pusat dibuang di jalan padang Tembak, Kampung Melayu Subang dengan sebelah tangannya bercerai dari badan dan digonggong anjing dari sekawanan anjing.
  • 13 Februari 2010 - Mayat bayi yang masih terlekat dengan uri dan tali pusat ditemui dibuang dan dibakar dalam sebuah tong sampah di Kelantan.
  • 10 februari 2010 - mayat bayi perempuan yang dihurung semut ditemui di masjid di Melaka.
  • 8 februari 2010 - mayat bayi perempuan berbungkus plastik ditemui ditanam di belakang sebuah kilang di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.
  • 4 November 2009 - Kepala bayi tanpa badan yang telah berulat dijumpai di tempat pembuangan sampah di setiu, dipercayai telah menjadi santapan binatang.
  • 13 Ogos 2009 - mayat bayi lelaki yang disangka bangkai kucing ditemui dalam mangkuk pengepam tandas di tandas sekolah Menengah Sains Pokok Sena.
  • 16 Jun 2009 - Mayat bayi perempuan dikerumuni ulat ditemui dalam plastik sampah di sebuah surau, Kajang.

....................................................................................................................................................................

renung-renungkanlah kesian babies ni. sedangkan HAIWAN yang takde akal pun boleh berfikir, boleh ada rasa kasih sayang. kenapa tidak kita? ingatlah pencipta kita, ALLAH. Dia sentiasa tengok apa yang kita buat.



....................................................................................................................................................................


with ILHAM <333

....................................................................................................................................................................
................................................................


:: lovebaby ::

Comments

amyn omel said…
humm wow terharu amyn hahah.. moga2 pa yang v nk tercapai hahaha..
vianna nasir said…
thanks amin... haha... thanks baca :)
Anonymous said…
akak pun rase cm nk baby tp taknak kawen, cm magic yg v kate tu....

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

DiPAC Annual General Meeting

#KHAS UNTUK MT DIPAC 
Setahun setengah dah berlalu. Setahun setengah juga telah kami berhempas pulas menjadi 'pelajar luar biasa' di UiTM Melaka. Apa itu 'pelajar luar biasa'? Kami punya kuasa. Bukan kuasa ahli sihir, tapi kuasa dalam konteks menjadi pemimpin kepada pelajar-pelajar yang lain dalam Kelab DiPAC. Selama setahun setengah ini lah macam-macam yang kami lalui. Tak tipu lah kalau takde gaduh-gaduh, takde yang tersinggung perasaan. Tapi, semua tu, kami telan pahitnya sama-sama. Dengan adanya kami yang berpimpin tangan, berganding bahu. Semua tu takkan berlaku. Kami ibarat keluarga. Musyawarrah adalah jalan kami dan sampailah kami berada di posisi ini.
Fiesta Unity DiPAC
Walaupun kami nampak seronok pegang jawatan di mata pelajar-pelajar biasa. Tapi, terlalu banyak pengorbanan yang dah kami pertaruhkan. Sehari dapat tidur 2-3 jam je. Lagi-lagi kalau event tu berderet 2-3 hari. First and foremost, V nak ucap terima kasih sangat sangat sangat yang tak terhingga seb…