Skip to main content

Politik

Assalammualaikum
USAH DIPOLITIK SEBESAR ZARAH

''Rambut tidak sama hitam, hanya gigi sama putih. Mengundi sesetia khadam, demokrasi bakal bersih.''

As a representative, I dislikes those who are in the student category for not being neutral in politic perspective. Memang benar. Malaysia adalah negara demokrasi berparlimen. Sesungguhnya rakyat memang berhak untuk bersuara tapi in a proper way then. Kalau segala benda yang hanya sebesar zarah diperkotak-katikkan dan dipolittikan ia adalah menjengkelkan. Baik government party mahupun opposition party. Tidak perlu ambil segala bantuan BR1M, BL1M, baucar dan lain-lain jika di belakang hanya mahu menikam dan menjatuhkan.

Segala benda yang berlaku ada pros and cons. Memang benar. Jika tiada parti pembangkang, tiadalah kerajaan yang berusaha keras demi memancing undi dengan menawarkan segala bentuk bantuan kepada rakyat. Tidaklah juga kerajaan hanya duduk selesa bergoyang kaki dengan jawatan yang diberi. Inilah postif parti pembangkang. Namun, tidak perlu bermain kotor dengan menggunakan harsh riots seperti Bersih. Tidak perlu. Kita masih dilabel sebuah negara islam yang aman. Mengapa perlu mencalar imej?

Sebagai pelajar yang berada di landasan yang neutral, mana-mana parti yang bertanding dan menang pasti akan melakukan yang terbaik untuk rakyat kan? Cuma berbeza cara pemerintahan sahaja. Jadi mengapa perlu bermusuh dan berbunuh? Bertanding secara sihat. Ingat lah kita masih lagi negara demokrasi berparlimen. Usah benarkan 13 Mei 1969 berlaku lagi.

I love Malaysia

Comments

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…

Mixed Fruit Jelly with kastard

MY FIRST TRY (:
MIXED FRUIT JELLY
1) Masak air sebanyak 400 ml 2) Tunggu hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly 3) Kecilkan api 4) Bila dah agak-agak macam dah masak. 5) Alihkan letak dalam bekas yang lain 6) Tunggu 2-3 minit 7) Masukkan dalam peti sejuk 8) SIAP!
KUAH KASTARD
1) Masuk 400ml air 2) 2 sudu tepung kastard 3) 2 sudu esen vanilla 4) 2 sudu gula 5) gaulkan semua 6) masakkan bersama api yang kecil 7) bila dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk  8) dah siap, boleh dihidang sekali bersama jelly (: