Skip to main content

Twitter lagi hebat daripada Facebook.

Saya mula berkecimpung dalam dunia twitter ni tak lama. Baru tahun ni berjinak-jinak. Buat account dah lama, tapi start nak bermain dengan twitter agak baru, Januari 2012. Agak addicted dah, sebab im kind of the one yang suka merepek, meroyan and so forth. So, memang banyak tweets yang dah dihasilkan. Alright back to the point.

Through the surface, banyak yang berkata tentang twitter. Tak hebat juga tentang facebook. Lets give focus on twitter lah. Facebook dah berlabah-labah. Through my observation, yes, true. Twitter tempat ramai orang sarcastic meluahkan point mereka dengan harapan si dia terasa. Ada yang terlalu paranoid untuk terasa sampai berbalas-balas dah. There are pros and cons for this. Pernah satu phrase yang saya terbaca. Bunyinya macam ni, kalau kita nak tegur sahabat kita, untuk kali yang BUKAN pertama, dan merasakan boleh terputus persahabatan. Baik tak payah tegur Dia boleh fikir sendiri kot. Better sound dekat twitter. Berlapik sikit. Terjamin persahabatan. Tapi, yang orang lain yang terkena tempias tu, faham-faham lah. Ini twitter. Gelanggang perli-memerli.

Yang kedua, banyak yang berdakwah. Which is good. Ayat-ayat memang makan dalam. Memang buat orang rasa nak berubah. Nak cari redhaNya. Alhamdulillah. Tapi ada certain orang yang cakap, mereka-mereka ni fake. Tapi, bagi pendapat saya, jujur, memang nampak fake, SEDIKIT. Sebab, mungkin mereka-mereka yang berdakwah melalui laman sosial ni tak sehebat tweet mereka bila di luar. Untuk yang mengenali mereka lah. Tapi, sekurang-kurangnya mereka tweet benda-benda baik, berusaha untuk jadi baik, dan tak post benda yang negatif. Golongan ini, harus disokong. 

Yang ketiga, bab follow unfollow. Tak jadi masalah lah weh, kalau followers berkurang. Listen, kadang-kadang, twitter ni gila jugak. Untuk yang tak tahu, twitter unfollow friend kita sendiri tanpa kita sedari. Sebab, twitter ni gila. So jangan lah meroyan sangat kalau kawan awak tiba-tiba terunfollow. Yang tweet sampai berpuluh ribu, tapi setakat tweet 'hmmmmm' then siap buat count down '5' '4' '3' '2' '1' '0' untuk mencapai tweets dia yang ke 10 000 tu, memang tak patut. Kalau setiap tweet dapat singgit, then tak de masalah.

Yang keempat, Grammatical dan Typo error! Ni memang tak boleh blah! Twitter juga adalah sebuah platform untuk buat lawak yer. Untuk menggelakkan dan digelakkan pun juga di sini. Kalau grammar error tu selalunya english lah. Tak salah kalau nak speaking speakang tu. Good lah, sebab nak mencuba dan berani. Tapi, kalau obvious sangat untuk bezakan 'stalker' dan 'stalk' tu memang cannot go lah and lagi satu, typo error. ayoyoyoy. Ini paling lawak. Entah keypad dia terlalu kecil atau dia main gym untuk jari dia sahaja untuk kasi jari dia membesar, so, tertekan huruf-huruf lain di keypad dan keyboard. Kalau nak sebut 'Spontan' jadi 'Sponton', this cannot be! :D :D :D

Yang kelima, the one who always get annoyed with the people. Bab mengretweet dan mengfavourite. Ada jugak yang get irritated dengan orang yang suka retweet compliment yang dia dapat. To me, retweet apa yang orang puji dan favouritekan is kind of appreciating. Yang nak get annoyed tu dah kenapa? Haaa, gotcha! Jealous ehh. :p Dah nama pun timeline. Memang penuh dengan retweet lah. Their rights and oh, not forgotten, your rights too, to get annoyed with theirs. 

Alright, cukup kot 5 isi. This is just through my thought without pointing to any other party. Sebab, I did these points, sebab, it comes through my observation, my opinion and my thoughts. So, kalau nak terasa, meh sama-sama kita terasa. :D 


Comments

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…

Mixed Fruit Jelly with kastard

MY FIRST TRY (:
MIXED FRUIT JELLY
1) Masak air sebanyak 400 ml 2) Tunggu hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly 3) Kecilkan api 4) Bila dah agak-agak macam dah masak. 5) Alihkan letak dalam bekas yang lain 6) Tunggu 2-3 minit 7) Masukkan dalam peti sejuk 8) SIAP!
KUAH KASTARD
1) Masuk 400ml air 2) 2 sudu tepung kastard 3) 2 sudu esen vanilla 4) 2 sudu gula 5) gaulkan semua 6) masakkan bersama api yang kecil 7) bila dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk  8) dah siap, boleh dihidang sekali bersama jelly (: