Skip to main content

Twitter lagi hebat daripada Facebook.

Saya mula berkecimpung dalam dunia twitter ni tak lama. Baru tahun ni berjinak-jinak. Buat account dah lama, tapi start nak bermain dengan twitter agak baru, Januari 2012. Agak addicted dah, sebab im kind of the one yang suka merepek, meroyan and so forth. So, memang banyak tweets yang dah dihasilkan. Alright back to the point.

Through the surface, banyak yang berkata tentang twitter. Tak hebat juga tentang facebook. Lets give focus on twitter lah. Facebook dah berlabah-labah. Through my observation, yes, true. Twitter tempat ramai orang sarcastic meluahkan point mereka dengan harapan si dia terasa. Ada yang terlalu paranoid untuk terasa sampai berbalas-balas dah. There are pros and cons for this. Pernah satu phrase yang saya terbaca. Bunyinya macam ni, kalau kita nak tegur sahabat kita, untuk kali yang BUKAN pertama, dan merasakan boleh terputus persahabatan. Baik tak payah tegur Dia boleh fikir sendiri kot. Better sound dekat twitter. Berlapik sikit. Terjamin persahabatan. Tapi, yang orang lain yang terkena tempias tu, faham-faham lah. Ini twitter. Gelanggang perli-memerli.

Yang kedua, banyak yang berdakwah. Which is good. Ayat-ayat memang makan dalam. Memang buat orang rasa nak berubah. Nak cari redhaNya. Alhamdulillah. Tapi ada certain orang yang cakap, mereka-mereka ni fake. Tapi, bagi pendapat saya, jujur, memang nampak fake, SEDIKIT. Sebab, mungkin mereka-mereka yang berdakwah melalui laman sosial ni tak sehebat tweet mereka bila di luar. Untuk yang mengenali mereka lah. Tapi, sekurang-kurangnya mereka tweet benda-benda baik, berusaha untuk jadi baik, dan tak post benda yang negatif. Golongan ini, harus disokong. 

Yang ketiga, bab follow unfollow. Tak jadi masalah lah weh, kalau followers berkurang. Listen, kadang-kadang, twitter ni gila jugak. Untuk yang tak tahu, twitter unfollow friend kita sendiri tanpa kita sedari. Sebab, twitter ni gila. So jangan lah meroyan sangat kalau kawan awak tiba-tiba terunfollow. Yang tweet sampai berpuluh ribu, tapi setakat tweet 'hmmmmm' then siap buat count down '5' '4' '3' '2' '1' '0' untuk mencapai tweets dia yang ke 10 000 tu, memang tak patut. Kalau setiap tweet dapat singgit, then tak de masalah.

Yang keempat, Grammatical dan Typo error! Ni memang tak boleh blah! Twitter juga adalah sebuah platform untuk buat lawak yer. Untuk menggelakkan dan digelakkan pun juga di sini. Kalau grammar error tu selalunya english lah. Tak salah kalau nak speaking speakang tu. Good lah, sebab nak mencuba dan berani. Tapi, kalau obvious sangat untuk bezakan 'stalker' dan 'stalk' tu memang cannot go lah and lagi satu, typo error. ayoyoyoy. Ini paling lawak. Entah keypad dia terlalu kecil atau dia main gym untuk jari dia sahaja untuk kasi jari dia membesar, so, tertekan huruf-huruf lain di keypad dan keyboard. Kalau nak sebut 'Spontan' jadi 'Sponton', this cannot be! :D :D :D

Yang kelima, the one who always get annoyed with the people. Bab mengretweet dan mengfavourite. Ada jugak yang get irritated dengan orang yang suka retweet compliment yang dia dapat. To me, retweet apa yang orang puji dan favouritekan is kind of appreciating. Yang nak get annoyed tu dah kenapa? Haaa, gotcha! Jealous ehh. :p Dah nama pun timeline. Memang penuh dengan retweet lah. Their rights and oh, not forgotten, your rights too, to get annoyed with theirs. 

Alright, cukup kot 5 isi. This is just through my thought without pointing to any other party. Sebab, I did these points, sebab, it comes through my observation, my opinion and my thoughts. So, kalau nak terasa, meh sama-sama kita terasa. :D 


Comments

Popular posts from this blog

girlfriend dia pakai tudung lah.

post pada kali ni, memang dah lama aku nak buat. tapi tak terbuat-buat sebab belum sampai mood and terlalu busy. tujuannya? sebab memang nak suarakan dekat my best friend yang paling setia ni (my blog) untuk diperdengarkan kepadanya. haha tergila sikit! tu lah, kurang kasih sayang kan. mcm ni lah jadinya. cakap sorang2. hehe.
okay2, return back to the main. ''GIRLFRIEND DIA PAKAI TUDUNG LAH.'' I have no idea kenapa aku obses sangat, aku suka sangat, dan aku teruja sangat bila tahu, bila nampak mana2 lelaki yang girlfriend dia pakai tudung. saya ulangi GIRLFRIEND. bukan isteri. sebab kalau isteri bertudung tu memang wajib lah. entah lah aku pun tak tahu kenapa. aku suka sangat tgok guy yang ada awek pakai tudung. bukan suka yang mcm tu, mcm tu tu haa. tapi lebih tepat, suka yang aku sendiri hormat dekat guy tu. :)
especially lelaki2 yang mcm ada rupa, yang hot2, yg mcm style sikit or yang macam join band boy tu. SANGAT RESPECT!
nak tahu kenapa? sebab aku pun tak tahu kenap…

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Paranormal of Menora in UiTM Lendu

Assalammualaikum
Hi. First of all, to make things clear I am no longer an eligible student of UiTM Lendu but I was living in the so called spooky campus for about 3 years. I heard UiTM Lendu has been attacked by the paranormal thingy after Citrawarna for these couple days. Sampai kena kosongkan kolej and kolej lelaki pun was attacked by the histeria semua. Betul eh? Hmm. We can just pray the best for UiTM Lendu. To juniors, 'they' love something in dirt. Keep close to god. Istighfar. To girls, for those who are in menstruation period, 'keep clean' and to boys also, 'Jangan macam-macam'. 
Okay, I found a photo from twitter saying there was a ghost image of 'Ulik Mayang' behind a girl. I pernah dengar about this ulik mayang thingy. I can clearly see the image though from this image. Tapi tak tahu lah kalau orang lain. Or maybe it is just a tree. But to make things clear, It is not actually an Ulik Mayang but It is Menora. Menora came from Siam. The prove…