Skip to main content

new room

alhamdulillah, sudah menjengah minggu yang keenam di bumi Lendu, Melaka. tak mudah hidup menjadi manusia. tak mudah hidup menjadi wanita. tak mudah hidup menjadi mahasiswa ni. apa je yang mudah? sebab tiada yang mudah, kita kena mudahkannya. dengan cara apa? dengan cara, appreciate something worth awaits without turning back to the past at all. dengan alternatif apa kita nak hargai sesuatu yang belum sampai tu? dengan cara menghargai diri sendiri, dengan fikiran yang positif dan antara pemikiran yang positif dipengaruhi oleh warna. warna baju yang kita pakai. :D
and yellow inspired me.

a killer week this week. 3 quizzes in a row. takpe, da settle dah. next week nak menempuh 2 tests and a presentation and preparation for the event of The Light of Ramadhan pula. adoi, busynya. dan minggu ini juga secara rasminya sudah menjadi penghuni tetap asrama setelah 5 minggu merempat. alhamdulillah. terima kasih junior Dang Wangi 2103. tinggal dengan junior was not so bad. rasa macam bos pun ada. hehe. 


minggu keenam di lendu ni juga ibarat minggu mengosongkan kampus! ramadhan pertama, siapa yang taknak sambut dengan keluarga? yeah, kini berada di cheras kuala lumpur, esok lepas berbuka baru pulang ke rumah kedua, iaitu UiTM Melaka. jemm! sangat jem di lebuh raya, tapi sempat singgah di Muaz pada malam 1 Ramadhan. dapat lah grab satu benda. hehe. 

end of story. salam ramadhan.








Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…