Skip to main content

Fiesta Unity DiPAC 2012

Bismillahirrahmannirrahim,
sudah lama aku tinggalkan dunia blogging ini. astaghfirullahhalazim. nampak tu, nampak tu. cakap pun tak betul, ayat terlebih jiwang naa. haha maklumlah, blog dah berhabuk kann. :p

merujuk title di atas. sudah tiba masanya untuk saya menceritakan dan membukukan kisah Fiesta Unity DiPAC 2012. kenapa aku beria buat post ni? sebab, aku ketua projek yang tak berapa nak cekap untuk event ni. haha. alhamdulillah, all goes well. the event was started on 6,7,8, Januari 2012. actually dua gabungan event. tu yang sampai 3 hari tu. the other event was Hari Sukan. so dua proposal done which the hari sukan is Haziq yang ketua projeknya. why did i chose this projek where we brought several numbers of mat salleh ke UiTM? first, last year this event named, 'Different Colours of the World' won Anugerah Pengantarabangsaan di AKPC and also event tu, time tu is the first event yang mantan-mantan MT buat berkonsepkan antarabangsa. so, in my opinion why not kte jadikan this event as the annual event? mcm cool je and need to make some improvements lah regarding the tentative program. my aim was, nak bawa the white people to know our culture, sports and of course to know our students deeper indeed. that was why event ni combined dengan Hari Sukan DiPAC. 

okay, honestly, truely, frankly speaking, susah gila nak jaga white people ni. yela, they are childish. their age range is 16-17 years old. masa ambil dorang dkt Shah Alam pun aku dah pening kepala dah. biar Nabil je lah yang interview dorang. aku kalau dah penat, penat gila. dengan hujan lebat lagi time tu. lantak korang lah golek-golek dalam van. aku nak makan kerepek. haha. nampak nau jahatnya aku kan. tapi, apa yang aku sempat borakkan. kteorg tukar-tukar story about ours and theirs education. kte dkt sini ambil 6 subjek. they took 20 subjects pada usia 16 tahun. tapi, semua subjek yang dorang ambil semua based on their interest. in sports perspective, kte PJK 30 minit je kan and separately with boys and girls kan? dorg 2 jam and no separate2. imagine mcm mana dorg bersaing? they love Malaysia sebab hubungan kekeluargaan kita kukuh, yela hari-hari jumpa kan, tapi dorg jumpa parents dorg hanya seminggu sekali je. terkejut tak? terkejut kann. before dorg jadi exchange student with AFS Agency ni, they are clean because they has been interviewed. they dont drink, smoke nor clubbing. good lah. kte-kte ni pun smoke kan masa di usia dorang. segan pulak. masa dalam van tu, sempat lg kasi nama-nama melayu atan,alia,yusof,adam,sarah. lagi dua aku tak ingat nama. and i was given such a beautiful name by them too, 'stella'. okay jangan gelak! haha. eh, aku pulak yang gelak. haha.

okay, penat bebel dah. lets give the pictures talk then!

time ni dkt Rembia. eh? entah lupa sudah, dalam melaksanakan tempahan makanan sepanjang event. aku yang takde kerja ni, follow je lah. kesian pulak tengok dorang bertungkus-lumus. rumah orang tu sangat cantik. and kteorg yang tak berapa nak betul ni of course main capture-capture kan. tapi like seriously, makanan sini mmg okay, sedap and murah! lain kali buat dkt sini tau. (:




apa kene mengena gambar koir ni? ahh, aku tak peduli, nak jugak letak gambar dorg. haha aku jaga koir group ni betul2. sayang gila lah! siapa usik sikit bdk2 koir aku ni, siap! aku sayang dorang sebab dorg memang bagi full commitment since first event lagi. salute korang! sebab, dorang kata 'kak vianna garang' haha. agak lah. sorry, sebab maybe stress kot. maaf ye. :p and their performance on that night was effing awesome man! <3



i am really sorry banyak gambar masa malam tu takde. dah lah malam tu penting kan. sebab those photos ada dalam camera, and these photos is from my lopek handphone. haha. so ni je lah yang dapat disharekan ye. maaf lah.




Hari Sukan. relax dah aku. sebab event dah diserah kepada Haziq. hahahahah. suka pulak. tapi tanggungjawab untuk jaga these white peoples cannot lepas maa. they went back to Shah Alam at 3pm. sunburn aku. dengan sangat dahsyatnya.-.-

last but not least, alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran aku panjatkan kepada Allah Taala sebab this event was well finished. (: pujian demi pujian. penat lelah kami selama 2 minggu tak tidur. and penat lelah aku since last sem buat proposal ni. sangat berbaloi. bila dapat pujian, semua benda, semua kritikan, semua keletihan lupa mcm tu je. alhamdulillah. special thanks to the MT's, advisor, VIP's, performers yang hadir and not forgotten to ayah who had performed very well with his wonderful saxophone performance. sayang ayah! :D

senyum lebar aku. 
heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee





















Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…