Skip to main content

the agenda

   

hello, as i wrote in the previous post, i would make myself busy as the president in order just to forget all those tiny matters of the trouble which put up the mess on me. its love matters then. haha. this way, is really give 1001 advantages. for real, the matters is slowly move far behind from me and releasing the tension. alhamdulillah. so, this is the point, why i am always say YES for every gold opportunity eventhough the event is slightly clash with my schedule and would burdening me tapi, everything could be settled! susun elok-elok lah. and terpaksa merana sikit lah tak dapat balik KL. every week terikat dengan event fakulti, kolej and kelab kebudayaan. takpe. :)


the first agenda which had been written in the diary chart is, to be called as the announcer/emcee for the Malam Tautan Kasih. The event under DiPAC's faculty is held as the purpose to welcomed the freshie students of semester one. they need to introduce themselves by performing their creativity of the class. this semester, the rules for the Emcee's is slightly different where there were 5 of us who need to control the hall. bergilir-gilir mengacara. i don't even know that our performance as the emcee is being evaluated. at first, we need to attend the audition. i just attend untuk ikut syarat je. haha i was selected. alhamdulillah. there was 6 of us that had been selected, me, tasya, nabil, ghalik, arif and syazwan. but syazwan tarik diri. sayang ouhh. i was impressed with ariff, the way he read the script. i mean, his voice. macam sport announcer and DJ lahh. sungguh kecairan. haha. same goes to tasya. dia kata, dia cair jugak. heheh. :))))))))


the event went smooth. praise be to Allah. Alhamdulillah. the Malam Tautan Kasih (MTK) is actually combined with the ASEAN WEEK. activity yang dianjurkan memang sangat best. ada berbalas pantun, pertandingan memasak, menulis esei, pidato dan menyanyi lagu Asean. its all about the neighbour country. and i am one of the contestant for singing category. haha, it never crossed my mind to join the competition though. the pertandingan is actually sebagai selingan sebelum bermulanya event MTK tu. So, of course we need to come early for the sound check. tiba2 si ghalik, nabil and tasya dah merengek-rengek suruh aku masuk. tak prepare apa2 kott. because lucky me, i bring my minus one. hahha at last i join the competition just for the sake to make them satisfied and suka-suka haha. jahat kan aku?. hahaha. tapi, tup tup tup. menang pulak. first place. alhamdulillah. i was sang mencintaimu lahh. lagu apa lagi nak bawa kan? dah tu je lagu indonesia yang ada dalam minus one. haha. actually, special thanks to them.


this time, MTK kasi makan chicken chop maaaa. delicious. sangat rugi siapa yang tak datang. the performances by the semester one buat pun is much more than okayy. lucky them, banyak masa given. kteorg 2minggu je. persembahan pun kelam kabut sikit. sogan! haha.the hamper, mmg share2 lah dngan mereka2 yang paksa masuk tu sebagai pasukan sorak. haha. next, the next week. terikat pula dengan event kolej. MPP held an event, Minggu Perkampungan Budaya. so, each college need to participate with the 'negeri theme' given. kolej Dang Merduwati dapat Negeri Sembilan. sooooo, its my responsibility and my commitment to focus and learn more on the ''loghat negeri'' haha. aku ni, bahasa Selangor pun tak pass lagi. adoyai. frankly speaking, i am not too good in singing. i have my weaknessess too. for each event, i need to have some times to practice more on the song at least 2weeks especially for the unfamiliar song. untuk lagu yang dah familiar dengar and pernah bawa, insyaallah takde masalah untuk perform. insyaallah. but, for this competition which need me to bring lagu Lambaian Negeri, i am given 2weeks only and i am to be told that they are failed to find the minus one for this song. okay, honestly, frustrated sikit. how can i sing the song with the original voice? and i am not fully put the blame on them because they did try to. but they failed. now, the song jadi penyet. the voice is still there. so, in conclusion, i have to 100% memorise the lyric. the difficult lyric. that's the point actually. pagi2 bangun je, aku dah dapat rasa aku tak dapat buat. :( i cant, i cant, i cant. tapi, aku terpaksa buat jugak. entah kenapa. aku dapat rasa, its gonna be worse ever on the stage! yeahhh. it does. masa naik je atas stage, i took a long time to give signal to the one who jaga sound system. focus lari. the song started. tempo aku lari. i forgot all those lyrics. sangat malu! and i am lost when i dont even know what i need to do. selalunya, i would take action if i forgot the lyrics and pakai bantai je. tapi ni, i am so lost! aku boleh diam tiba2 atas stage bila lagu tu dah play. everyone was like....... what happen. and i try, try, try and try to sing back. tapi aku tetap lost! aku tetap diam seribu bahasa masa atas stage tu. the audiences give the big hand whenever i did mistakes, sebab memang nampak sangat aku buat mistakes, they give clap sebab nak kasi support. sumpah aku nak nangis time tu. tak tipu! this is the worse ever! i never perform as worse as teribble as this! aku malu. lastly, i am so sorry for Dang Merduwati sebab tak menangkan kategori nyanyian ni. and terima kasih sebab masih beri harapan and percaya kat bakat v. thanks. i am being influenced by the technical problem i guess.


haha takpela. let gone be bygone. ini lah perkara memalukan dalam hidup yang pernah aku buat. menyanyi macam ayam ! memalukan blok sendiri and diri sendiri ! :( im sorry dang merduwati. tapi, bak kata tasya, ''kau ingat Siti Nurhaliza tak pernah buat salah ke masa menyanyi?'' hahah time tu aku fikir, ada logiknya jugak kata-kata si katak tu. then, aku mula lah tak merengek-rengek lagi. next agenda, Majlis Anugerah Dekan under Kelab Kebudayaan UiTM. actually, lepas my worse performance tu, someone came to me, nama dia Encik Hatta, rupanya dia staff kebudayaan UiTM. dia kata, dia berminat dengan aku. what theeeee. teruk kott performance tadi. boleh pulak dia nak lamar aku  untuk event besar UiTM ni. ouhh, rupanya aku baru teringat yang aku ada join audition untuk cari pelapis baru untuk Kelab Kebudayaan. he was one of the judges. alhamdulillah. rupanya, its not end of the world. masih ada lagi yang nak tawarkan aku dengan event2 lain. terima kasih. suka! :)))) . okay, on the day, pagi2 dah kena bangun. makeup. makeup sendiri okayy. dah macam pinggan melekat kat muka dah. haha. i brought two songs which is Mencintaimu and The Greatest Love of All. memang sangat best event tu, and dapat bergambung dengan senior2 yang sangat power menyanyi which is Bubu and Kak Intan. korang nyanyi memang gempak. 5stars! the food? awesome lah. event tu held kat Renaissance Hotel, Melaka. slightly, it bring me to the memory a year ago which is Dinner Dipac. teringat time perform lagu Love Story. and i miss The Romeo. haha eventhough bila naik elevator pun, teringat wajah si Romeo masa sama2 naik. :) rindu awak! everything went smooth. Majlis Anugerah Dekan ni sikit2 bagi aku semangat untuk dapatkan Anugerah Dekan. insyaallah. bila lah aku nak naik stage terima anugerah tu kan? takpe, takpe bolehhh. v boleh! :D


Alhamdulillah, it went smooth. alhamdulillah. alhamdulillah tak terhingga. sangat seronok jugak lepak dengan mereka2 ni. hilang nervous! terkekek-kekek aku gelak! bubu did told about the kerabat2 and golongan VVVVIP yang dia kena handle time MDS dulu sebab dia Emcee. one word, they are so so so so humble! good kan? dan mulalah aku kagum kan. masa tu, rasa macam nak kahwin dengan anak raja. oopppsss... berangan kejap. takpe kan? hahahahahahaah..... balik tu dah penat gila. lalu melabuhkan tirai tertidur dalam bas.....

haha ni sempat lagi berangan duduk kat tempat Encik Sahak. kalau dia tahu ni, mati lah aku kena sembelih. hahahaahahahahahaah. and last but not least with last words for this post, i would like to appreciate with 1001  thankyou to those who still believe in my talent. terima kasih. maaf untuk semua masalah teknikal. i cant control myself. tidak dilupa, i am so so so and so grateful to Allah S.W.T to be gifted this kelebihan. i wont ask more. i would use it for the good purposes. alhamdulillah. 





Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…