Skip to main content

specky girl, im the one.


okay, from now on, diisytiharkan bahawa, saya budak 19tahun yang mempunyai ketinggian hanya 148cm, adalah seorang yang specky. :( hmmmmm sedih. sumpah sedih. without doubt, kecik2 tu memang berangan nak pakai spec pergi sekolah sampai beli spec RM10 kat pasar malam then pakai pergi sekolah. beli orang tanya, 'eh, kau dah pakai spec, berapa power?' time tu, mmg tergagap-gagap lah nak jawab. aku jawab, 'hee, dah lama dah, dah lama pakai tapi dah tak pakai pergi sekolah' aiyoo. entah lah, kenapa lah aku taksub sangat nak pakai spec, aku tengok orang yang pakai spec ni nampak smart. tapi, sebenarnya, adik aku ni pun dah terikut-ikut perangai aku time kecik, time buat homework, time baca surat khabar dia pakai spec aku yang takde power tu. kejadahnya? tapi, dalam hati aku, aku gelak sorang2, haha ada jugak yang mengikut. :p okay back to the main. since masuk U ni, macam2 masalah kesihatan. especially masalah mata n gastrik. okay, put aside the gastrik. masalah mata, dulu mmg lah kecik2 nakkkk sangat pakai spec. tapi, bila fikr2 balik, taknak lah pakai time dah besar ni, rimas, leceh. aku ada masalah mata since 18 kot, sejak mengadap lappy 24hours, lepas tu, mula lah, mata ni, nmpk macam nmpk tak nmpk je, lpstu asyik nk pitam, pening lah, itu lah ini lahh. haihhh... bila check doc, mmg kena pakai spec. power tak banyak, tapi ada silau. dulu kecik2, aku suka gila makan sayur n buah. carrot, which for sights and especially timun lah. sampai orang panggil aku ni hantu sayur. tapi,,, bila dah tua2 ni, dah taksuka makan sayur. kalau mkn lunch tu, yg ada nasi, lauk n ikan/ayam je. sayur langsung takde. and tu yang meningkatkan risiko untuk aku pakai cermin mata. okay, sekarang ni pun, tgh tulis blog pakai spec. kesian kan? aku ingat kalau kecik2 byk mkn sayur, besar2 mata okay lah.. ni takk.... hmm... and the most saddest part is, semalam aku pergi keluar rumah, ambil angin. time tu malam. aku tengok cahaya kt jalan tu semacam je, tak macam biasa. tengok kereta yang jaraknya tak jauh dari aku, aku tengok nombor plat dia, aku tak nampak langsung! aku tengok tulisan kt signboard tu, aku tak nampak langsung! dulu nampak! sumpah sedih. lepas tu, bila pakai spec, bila tengok kt signboard n kereta tu, nampak. clear... :( sedihnyaa. nampak sangat aku dah tua. aku dah rabun, aku dah boleh dapat gelaran specky girl dah tuh. :'(

:: my friend said, orang yang pakai spec ni, selalunya orang yang hensem n cantik. mana kau dengar ni? kitab mana kau belajar? takpela, at least, dia try nak sedapkan hati aku. ::


Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…