Skip to main content

lets go to the zoo... Z.O.O... zoo. & cerita baju kurung cotton.


okay, 14 may 2011, saturday. was a blast! tak sampai lagi zoo negara, tiba2 dah sampai zoo taiping. haha. tapi best, satu mini kereta api tu memang full family kteorg je lah kan. best sangat. this is what is wish to. sebab dah lama sangat tak pergi holiday dengan family. usually, every year, we would have a holiday twice a year even pergi PD, its a family gathering. sekarang dah tak.. dah 2 tahun tak pergi holiday since everyone busy and takde date yang sesuai. and even holiday dgn family kecil ni pun dah jarang, since kakak's working and im in campus. nk kena tunggu cuti bla3 semua. :( tapi, we went to taiping zoo due to ajieq's wedding who is my cousin in perak. sampai perak hari jumaat, then balik ahad. mula2 plan nak pergi jumaat malam tu, tapi the zoo close at 12 and the akad nikah is at 9. mana sempat kann. so, kterog pergi hari sabtu malam lepas persandingan. lepas tu, the house owner yg kterog stay kt perak tu pulak boleh dapat 30% discount. memang syok lah!

pukul 6.30ptg lagi dah mandi. semua dah siap2. yang adik dok sebok2 tanya nk pakai baju apa. dah lah nak pakai baju kilat2. kang rimau tu ngapp baru tahu. mana boleh rimau kene kat bling bling tuh. makngah pun dgn baju baru sweetnya. haha. memang sweet. bila sampai, memang sangat lengang zoo tu as i expected. yela ada pulak org nak dtg zoo, yg mcm hutan tu malam2 kan. tapi, mini train tu mmg full kteorg sefamily. haha dalam train mmg kecoh. bahagian dpn, bhg aunty2. bhg belakang, bhg kanak2. including me. hehe. bila train tu bergerak, as its passed by the signboard, nama2 haiwan, contohnya burung, and the train will break untuk kasi kte nikmati lah tgok burung2 tu. as the train break, and the aunty's gang will melatah, 'ouhh burung burung burung' kalau lalu kat signboard badak. 'ouhh badak badak badak' kalau lalu kt signboard ular pun sama 'ouhh ular ular ular'. haha memang satu train bergelak ketawa

memang best tengok species2 haiwan tu hidup malam2 tapi kebanyakannya tidur je... haha dah lah gelap, tak banyak lampu, so, gelap. ambil gambr flash besar lampu jalan pun tak nampak. masuk dalam computer, zoom, tak nampak jugak. agak rugi di situ. tapi, best dapat tengok harimau, singa, badak, ular, rabbit, burung2, tapir, owl. lagi apa? banyak sangat lah. was fun. tak tipu. u should go there. :) 




balik dalam pukul 10mlm. then pergi makan ramai2, kt doli kuey teow. kalau tak silap lah nama kedai tuh. tapi dorg cakap kedai tu mmg famous gila dgn kuey teow dkt taiping tu, tp at last, i mkn nasi ayam. I NAK NASI!!!! haha. dapat rasa sikit kuey teow ibu, mmg sedap! and mmg ramai gila dlm kedai tu. and there's surprised too, untuk ucu. ahad tu, ucu's birthday. while waiting for the fooooood. i, adda n iya duduk dlm bonet kereta. dorg dah pandang2 ke luar. what are we doing? heee, actually, kteorg berpeluh-peluh letak api kt lilin tu, kt kek. angin kuat. andddddd, 'happy birthday to ucu'. satu kedai, ucu bagi kek. sweet. dapat lah jugak makan coklat moist besides nasi ayam. :)))


the next day, nak balik tuhhh. kteorg singgah kuala kangsar. abg azli, who's the tour guide time tu, mmg bawak pusing2 sekitar istana kt situ, dpt tengok sungai perak yg besar. and apa lagi, kteorg minah2 remaja ni tak habis2 bergambar lahh. it was hot and windy. terkebil-kebil bukak mata nak ambil gambar haha. and turut tidak ketinggalan, SHOPPING. memang excited dapat baju kurung cotton. haha i mmg addicted to baju kurung cotton. sangatsangatsangat. buat masa ni, i cuma ada 6 helai baju kurung cotton. tapi sekarang tinggal dua. nak tahu cerita? 2 helai baju beli kt kampung, saiz M, besar gila, nak ambil S. kecik gila. so, its really hard to find my size, i am crazy facing with the probs. then, pakai saiz M okay okay lahh. tapi tangan bapak gedabak. so, bila balik kl, nak kecikkan. dah alter. tapi, bila pakai. GILA LAH. tak boleh masuk pulakk.! ish pakcik ni, alter pakai pembaris tapi, alter baju bapak kecik. saiz apa? macm saiz baby ada lahhh. then, kasi lah adik dua dua baju kurung tu. next baju lagi satu, kainnya dah terbakar kena iron! hebat! tapi, sampai habis sem, i slumber je pakai baju tu, evn ramai kot yg tegur. peduli apa i? haha. and sekarang tinggal 2 helai je. kesian kan? and ditambah yg baru beli. so, bertambah lah koleksi baju kurung utk ke kelas. yeayyy. suka! so i ada 3 je baju kurung cotton :p



so, last sekali, kteorg stop by at R&R tapah. makan n rehat jap. tu yg jumpa alif satar. tu. auwww... we split there. sedihnyaaaaaaa. hope dapat jumpa my family again. bestnya dapat holiday sama2. <3 best gila cuti sem this time! 

:: tapi takde ayam :: 



Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…