Skip to main content

lambakan sinetron indonesia



okay, regarding on the title above, (haha, aku mmg suka mulakan perbincangan dgn regarding on the bla3.... haha kan?). okay, proceed3. the issue is really such a sensitive one, but we do have our own opinion and thoughts kan? so, here i go. lambakan sinetron2 indonesia di televisyen memang menular dengan sangat dahsyat, macam virus yang tiada penawar merebak dengan pantas. sinetron2 yang dah berjangkit kat kaca tv kita sekarang ni selalunya berbentuk drama. ye lahh. sinetron tu drama lah kan? haha actually aku yang tak tahu sinetron tu apa? tak dapat bezakan okay, its drama then! drama yang ditayangkan mesti ambil masa isnin-jumaat, satu jam beratus-ratus episod. macam mana lah drama2 dorang tak influence the society especially at the younger age. yang masih bersekolah tu. melentur buluh biarlah dari rebungnya. jangan sampai anak2 kita berspeaking indon sudahh (anak kita? haha, jauh dah pulak aku ni.) ye lah dah dok 24jam cerita dorang je, macam mana lah drama malaysia nak maju? nak naik? hilanglah melayu di hati melayu. kadang2 cerita dorang tak logik, okay this is not racist then, tapi opinion. yelaa, boleh pulak kat dalam court tengah bersidang, yang heroin boleh terjerit-jerit, menangis-nangis nak mempertahankan si hero ni? tak logik. kat dalam court kan ada protokol nya. nampak tak efisyen lah kalau ada segelintir yang bersikap macam tu. takkan lah the heroin tak tahu langsung protokol dia? ouhh maybe tak dapat control perasaan marah kott. and kadang2 tak logik jugak bila, yang character jahat tu, boleh dengar perbualan orang yang kt dalam bilik, sedangkan dia kat dapur. --.--' 
woaahhh, mentang2 dia jahat, dia ada kuasa dengar perbualan jarak jauh lah mcm KYLE XY? aiyoyoyo... lepas tu sekarang ni, from my observation, drama2 melayu kita pun dah terikut-ikut drama dorang, contohnya, cakap sorang2 i mean. dorang cakap apa yg sepatutnya dorg perkatakan dalam hati tu. to me, and i think others would think the same way, drama/filem yang dilakonkan adalah berdasarkan kehidupan manusia, so, jarang sekali manusia cakap sorang2 kan?

okay, everything happen in earth exist its pros and its cons. sebenarnya, lambakan drama indonesia yang ditayangkan kat malaysia ni ada jugak kebaikannya. first, plot dan jalan ceritanya. memang menarik even tak logik. sebab? okay, to me. to me lahh kan, the plot is really fast to the climax. i mean, cerita dia banyak suspen and banyak buat kita berfikr apa yang akn berlaku next and terus sampai climax sampai lah cerita tu berepisod-episod bagai, sampai beranak-ranak. still nak tengok jugak. and cerita malaysia, bukan kutuk, its opinion. dia punya termenung, kau main lama pulakkk, ambil masa berminit-minit dengan lagu background nya sampai lah iklan..... and theme song untuk cerita indonesia memang tak tipu lah. layan. second, since hampir majority penduduk malaysia adalah pekerja asing yang majoritinya dari indonesia, patutlah, drama2 dan konsert2 dari indonesia ditayang dan diadakan di malaysia. untuk hiburan mereka. dan at once untuk ekonomi kita juga bagi penganjur2 konsert. yang hadir pun orang indonesia jugak. since penduduk malaysia lebih rela menganggur dari bekerja di tapak2 pembinaan, ladang2 kelapa sawit. certain of them are too choosy. and sepatutnya, pihak penyiaran sendiri yang kena bijak memilih jadual waktu siaran. janganlah sampai majority hour are conquered by indonesian drama. nak tayangkan boleh, tapi berpada-pada biar drama kita yang lebih banyak. do not just think on your profit. fikir untuk masa depan negara n masa depan generasi muda sekarang. didik mereka untuk lebih mengenali apa itu melayu.

okay sekarang, nak share jadual sinetron2 indonesia yang ditayangkan kat rumah aku yang turut tak lepas kena virusnya. haha. 

1-2 ptg
2-3ptg
4-5ptg
5.30-6.30ptg
6.30-7.30ptg
12-1pg
(ulangan, tapi tetap nak tengok :p)

inspired by him, muhammad firdaus


P/S : okay and lastly, it just my opinion, thought and idea without intention to touch the sensitivity of racist or what, and to be true, aku sefamily turut tak terlepas dari terkena 'virus' lambakan sinetron indonesia ni, and i do have my own actor/actress/theme song/drama. its just the words to be voice out.

:: i am one of the society who voice out about my opinion, thought and idea as we lived in a parliamentary democratic system country without intention to touch the sensitivity of other party :: 







Comments

Popular posts from this blog

girlfriend dia pakai tudung lah.

post pada kali ni, memang dah lama aku nak buat. tapi tak terbuat-buat sebab belum sampai mood and terlalu busy. tujuannya? sebab memang nak suarakan dekat my best friend yang paling setia ni (my blog) untuk diperdengarkan kepadanya. haha tergila sikit! tu lah, kurang kasih sayang kan. mcm ni lah jadinya. cakap sorang2. hehe.
okay2, return back to the main. ''GIRLFRIEND DIA PAKAI TUDUNG LAH.'' I have no idea kenapa aku obses sangat, aku suka sangat, dan aku teruja sangat bila tahu, bila nampak mana2 lelaki yang girlfriend dia pakai tudung. saya ulangi GIRLFRIEND. bukan isteri. sebab kalau isteri bertudung tu memang wajib lah. entah lah aku pun tak tahu kenapa. aku suka sangat tgok guy yang ada awek pakai tudung. bukan suka yang mcm tu, mcm tu tu haa. tapi lebih tepat, suka yang aku sendiri hormat dekat guy tu. :)
especially lelaki2 yang mcm ada rupa, yang hot2, yg mcm style sikit or yang macam join band boy tu. SANGAT RESPECT!
nak tahu kenapa? sebab aku pun tak tahu kenap…

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Paranormal of Menora in UiTM Lendu

Assalammualaikum
Hi. First of all, to make things clear I am no longer an eligible student of UiTM Lendu but I was living in the so called spooky campus for about 3 years. I heard UiTM Lendu has been attacked by the paranormal thingy after Citrawarna for these couple days. Sampai kena kosongkan kolej and kolej lelaki pun was attacked by the histeria semua. Betul eh? Hmm. We can just pray the best for UiTM Lendu. To juniors, 'they' love something in dirt. Keep close to god. Istighfar. To girls, for those who are in menstruation period, 'keep clean' and to boys also, 'Jangan macam-macam'. 
Okay, I found a photo from twitter saying there was a ghost image of 'Ulik Mayang' behind a girl. I pernah dengar about this ulik mayang thingy. I can clearly see the image though from this image. Tapi tak tahu lah kalau orang lain. Or maybe it is just a tree. But to make things clear, It is not actually an Ulik Mayang but It is Menora. Menora came from Siam. The prove…