Skip to main content

comparison between minat, suka, sayang dan cinta.



haha, here saja nak merepek gila2 untuk menghilangkan rasa sunyi pada jam 11.36pm ini sementara nak tunggu digest makanan(haha, makan nk pukul 12. gila) just gedik nak curahkan idea yang ntah pape n tak segempak and sehebat mana pun, i mean tak sehebat orang lain yang jauh lebih bijak dalam bidang psikologi cinta, bermain dengan kata-kata, bermain dengan jiwa dan perasaan dan akhir sekali bermain dengan keadaan. makusdnya? ouhhh haha. ignore then. actually, ayat di atas adalah latihan semata-mata untuk menjadi peng-psiko cinta terhebat. haha tapi tersirat sangat. so tak berapa nak faham. haha merepek sudahhhh. :p haha okay3. proceed2. untuk issue kali ni, it just my pendapat, my thoughts and my experience. so, kalau ada sesiapa yang tak puas hati, sila lah, ajukan masalah2 dan pendapat2 yang ada hadapi di kotak yang di sediakan di bawah ini yang bertulis, 'POST A COMMENT' :D check it out.



MINAT = rasanya, kalau kita minat orang tu, usually at first time, kita akan dok tengokkkkk je orang tu, mungkin cara dia berpakaian, cara dia berfesyen, cara dia bercakap, kecantikan atau kehenseman dia, bakat dia dan apa2 yang menarik tentang diri dia. tapi, minat ni takdela sampai membawa kepada angau kita. just suka renung, tengok, pandang dia tak henti and dalam hati, 'bestnya dapat jadi dia/ bestnya kalau dapat dia' atau dalam erti kata lain, seseorang yang kita minat tu selalunya ada ciri2, sifat, keperibadian yang kita teringin miliki dan membuatkan kita lebih untuk mendekatinya.contohnya, the guy minat girl yang ada dimple, then bila jumpa, dia suka tengok girl tu, and, minat, and terus mendekatinya, lantas meminta nombornya lahh. (wahh ayat!)

+ me? haha pernah kot minat kat someone tu, minat kat the guy tu sebab dia ada height! and terus dengan gatalnya, post number kat dia. :p hehe.



SUKA = selalunya kita suka kt dia sebab sikap dia, perilaku dia. mungkin dia seorang yang funny, happy-go-lucky, or perangai dia yang brutal tak control2 macho and ayu. slumber je bila bercakap, open. and kadang2 tu bila dengan dia, tengok telatah dia, tengok dia buat lawak boleh gelak sampai pecah perut kott. she/he shine your day. kalau jumpa dia, mesti awal2 lagi kita fikir, 'dahh, apa pulak harini dia nak buat lawak' tp, at the same time kte tak sabar nak tgok lawak dia, nak tunggu dia mewarnai hari2 kita. :p tapi, kalau kte tak jumpa dia seminggu pun tak jadi masalah, kte okay je. takdela rindu mana pun, tapi kalau dah jumpa setelah seminggu tu, kte maybe sounds like this, 'heyyy, lama tak jumpa, pe cer?' tu lah maknanya suka. dalam erti kata lain, dia lah perghibur kita, dan dia lah pelawak kita.

+ me? hehe of course lah pernah. it was happened last sem, suka dia, dia kelakar. sangat! 



SAYANG = kita sangat memerlukan seseorang bila kita sunyi, nak cerita kisah duka kita and untuk temani kita bila kita bosan, boring and bapak bosan. kita selalunya akan sayang gila dekat orang yang menjadi 'telinga' pada masalah kita. kadang2 rasa bosan dan kosong bila tak text sehari. kadang2 rasa terkilan bila orang lain tahu perkembangannya dulu than kita. sebab kita dah rasa kita rapat sangat dengan dia, n kenapa dia tak cerita kat kita dulu? so, agak terkilan. and sayang ni, kita akan sentiasa mengambil berat tentang dirinya sebab kita sayangkannya bukan cinta, selalunya text2 dan perbualan kita dengan dia adalah more to menceritakan masalah. dalam erti kata lain, dia lah penasihat kita, dia lah bomoh kita, dia lah doktor kita, dia lah kaunselor kita dan dia lah segala orang yang menjadi pendengar masalah kita. anddd, if the one hurts you, memang sakit hati, tapi, kejap je. :p

+me? of course, i sayang semua kawan2 i. and i sayang si dia. my boy, my baby, my budak kecik, my sayang and my bucuk. <3



CINTA = haa, pasal cinta ni payah sikit nak describe. ehemm ehemm. jappp. nak ambil feel cuba letakkan diri dalam dunia fantasi percintaan. japp. in 5,4,3,2,1------ haa okay.... cinta. to me, cinta ada lah satu perasaan yang tiada siapa pun boleh sangkal, ia adalah anugerah. cinta datang tanpa diduga dan tanpa dijemput. kadang2 kita tak sedar, bila kita asyik angau, tiba2 fikir pasal dia, berangan pasal dia, its a love first stage. then, cinta ni, selalunya orang yang sanggup korbankan apa je utk someone tu, duit ke, harta ke, maruah ke, masa, perasaan dan kadang2 ada yang sampai sanggup derhaka kat mak bapak sebab cinta mati tu. cinta pun, ada yang sampai buat kerja gila, toreh tangan sampai berdarah tulis, 'abu <3 minah forever' untuk buktikan cinta. gila ke apa? rilex sudahh. tapi, dah cinta kan? pengorbanan lah katakan. kita memang mengharapkan dia jadi milik kita, kita nak dia tahu, apa yang kita buat selama ni, aktiviti harian kita sampai kadang2 dia tu  buat tak heran je dgn kita. tapi, kita cool  lagi, kalau boleh, kita taknak lukakan dia sikit pun. even dia hurts kita byk kali. tu lah kehebatan cinta. dalam erti kata lain, cinta ini merujuk kepada orang yang kita selalu ingat dan mimpi bangun tidur je, ingat dia. kita cintakan dia sepenuh hati kita dengan ikhlas tanpa mengharapkan dia reply balik cinta kita tu even kita sentiasa mengharapkannya actually. fuhhhhh! berpeluh pulak masuk alam fantasi bercinta ni. :p

+ me? heheeehhe no comment. but,,,, urmmmm 50% of it, true in my love story.

P/S : maaf lah, saya tak pandai sangat nak buat cerita cinta ni. lain lah kalau saya pernah bercinta. tapi, kalau ada yang true, haha hebatlah saya kan? dah boleh jadi pakar psikologi cinta untuk otak yang merana. kott! ni just tulis berdasarkan apa yang otak ni fikir dan apa yang jari ni nak tekan. i mean huruf apa yang jari ni nak tekan on the keyboard. tapi, ingatlah, tanpa minat --> suka --> sayang takdelah cinta. takde maknanya tiba2 orang tu kata2, 'ouhh iloveyou ' tiba2. takde maknanya. sebab, cuma alien je yg ckp mcm tu. yela.. the one mesti selalu ikut perkembangan kita, usha selalu and selalu fikir pasal kita. and the one tu jugak kadang2 ada strategi dia sendiri, kadang2 dia tak tunjukkan dgn selalu contact in fb/fon selalu. lebih tepat lagi, terhegeh-hegeh. tapi, dia akn gunakan alternatif lain. so, guys, kenali dan judge sendiri which feeling you own. kalau betul lah experience and instinct yang i curahkan ni. hehe. selamat mengenal. 

:: ada betul ka kenyataan di atas? ::


Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…