Skip to main content

comparison between minat, suka, sayang dan cinta.



haha, here saja nak merepek gila2 untuk menghilangkan rasa sunyi pada jam 11.36pm ini sementara nak tunggu digest makanan(haha, makan nk pukul 12. gila) just gedik nak curahkan idea yang ntah pape n tak segempak and sehebat mana pun, i mean tak sehebat orang lain yang jauh lebih bijak dalam bidang psikologi cinta, bermain dengan kata-kata, bermain dengan jiwa dan perasaan dan akhir sekali bermain dengan keadaan. makusdnya? ouhhh haha. ignore then. actually, ayat di atas adalah latihan semata-mata untuk menjadi peng-psiko cinta terhebat. haha tapi tersirat sangat. so tak berapa nak faham. haha merepek sudahhhh. :p haha okay3. proceed2. untuk issue kali ni, it just my pendapat, my thoughts and my experience. so, kalau ada sesiapa yang tak puas hati, sila lah, ajukan masalah2 dan pendapat2 yang ada hadapi di kotak yang di sediakan di bawah ini yang bertulis, 'POST A COMMENT' :D check it out.



MINAT = rasanya, kalau kita minat orang tu, usually at first time, kita akan dok tengokkkkk je orang tu, mungkin cara dia berpakaian, cara dia berfesyen, cara dia bercakap, kecantikan atau kehenseman dia, bakat dia dan apa2 yang menarik tentang diri dia. tapi, minat ni takdela sampai membawa kepada angau kita. just suka renung, tengok, pandang dia tak henti and dalam hati, 'bestnya dapat jadi dia/ bestnya kalau dapat dia' atau dalam erti kata lain, seseorang yang kita minat tu selalunya ada ciri2, sifat, keperibadian yang kita teringin miliki dan membuatkan kita lebih untuk mendekatinya.contohnya, the guy minat girl yang ada dimple, then bila jumpa, dia suka tengok girl tu, and, minat, and terus mendekatinya, lantas meminta nombornya lahh. (wahh ayat!)

+ me? haha pernah kot minat kat someone tu, minat kat the guy tu sebab dia ada height! and terus dengan gatalnya, post number kat dia. :p hehe.



SUKA = selalunya kita suka kt dia sebab sikap dia, perilaku dia. mungkin dia seorang yang funny, happy-go-lucky, or perangai dia yang brutal tak control2 macho and ayu. slumber je bila bercakap, open. and kadang2 tu bila dengan dia, tengok telatah dia, tengok dia buat lawak boleh gelak sampai pecah perut kott. she/he shine your day. kalau jumpa dia, mesti awal2 lagi kita fikir, 'dahh, apa pulak harini dia nak buat lawak' tp, at the same time kte tak sabar nak tgok lawak dia, nak tunggu dia mewarnai hari2 kita. :p tapi, kalau kte tak jumpa dia seminggu pun tak jadi masalah, kte okay je. takdela rindu mana pun, tapi kalau dah jumpa setelah seminggu tu, kte maybe sounds like this, 'heyyy, lama tak jumpa, pe cer?' tu lah maknanya suka. dalam erti kata lain, dia lah perghibur kita, dan dia lah pelawak kita.

+ me? hehe of course lah pernah. it was happened last sem, suka dia, dia kelakar. sangat! 



SAYANG = kita sangat memerlukan seseorang bila kita sunyi, nak cerita kisah duka kita and untuk temani kita bila kita bosan, boring and bapak bosan. kita selalunya akan sayang gila dekat orang yang menjadi 'telinga' pada masalah kita. kadang2 rasa bosan dan kosong bila tak text sehari. kadang2 rasa terkilan bila orang lain tahu perkembangannya dulu than kita. sebab kita dah rasa kita rapat sangat dengan dia, n kenapa dia tak cerita kat kita dulu? so, agak terkilan. and sayang ni, kita akan sentiasa mengambil berat tentang dirinya sebab kita sayangkannya bukan cinta, selalunya text2 dan perbualan kita dengan dia adalah more to menceritakan masalah. dalam erti kata lain, dia lah penasihat kita, dia lah bomoh kita, dia lah doktor kita, dia lah kaunselor kita dan dia lah segala orang yang menjadi pendengar masalah kita. anddd, if the one hurts you, memang sakit hati, tapi, kejap je. :p

+me? of course, i sayang semua kawan2 i. and i sayang si dia. my boy, my baby, my budak kecik, my sayang and my bucuk. <3



CINTA = haa, pasal cinta ni payah sikit nak describe. ehemm ehemm. jappp. nak ambil feel cuba letakkan diri dalam dunia fantasi percintaan. japp. in 5,4,3,2,1------ haa okay.... cinta. to me, cinta ada lah satu perasaan yang tiada siapa pun boleh sangkal, ia adalah anugerah. cinta datang tanpa diduga dan tanpa dijemput. kadang2 kita tak sedar, bila kita asyik angau, tiba2 fikir pasal dia, berangan pasal dia, its a love first stage. then, cinta ni, selalunya orang yang sanggup korbankan apa je utk someone tu, duit ke, harta ke, maruah ke, masa, perasaan dan kadang2 ada yang sampai sanggup derhaka kat mak bapak sebab cinta mati tu. cinta pun, ada yang sampai buat kerja gila, toreh tangan sampai berdarah tulis, 'abu <3 minah forever' untuk buktikan cinta. gila ke apa? rilex sudahh. tapi, dah cinta kan? pengorbanan lah katakan. kita memang mengharapkan dia jadi milik kita, kita nak dia tahu, apa yang kita buat selama ni, aktiviti harian kita sampai kadang2 dia tu  buat tak heran je dgn kita. tapi, kita cool  lagi, kalau boleh, kita taknak lukakan dia sikit pun. even dia hurts kita byk kali. tu lah kehebatan cinta. dalam erti kata lain, cinta ini merujuk kepada orang yang kita selalu ingat dan mimpi bangun tidur je, ingat dia. kita cintakan dia sepenuh hati kita dengan ikhlas tanpa mengharapkan dia reply balik cinta kita tu even kita sentiasa mengharapkannya actually. fuhhhhh! berpeluh pulak masuk alam fantasi bercinta ni. :p

+ me? heheeehhe no comment. but,,,, urmmmm 50% of it, true in my love story.

P/S : maaf lah, saya tak pandai sangat nak buat cerita cinta ni. lain lah kalau saya pernah bercinta. tapi, kalau ada yang true, haha hebatlah saya kan? dah boleh jadi pakar psikologi cinta untuk otak yang merana. kott! ni just tulis berdasarkan apa yang otak ni fikir dan apa yang jari ni nak tekan. i mean huruf apa yang jari ni nak tekan on the keyboard. tapi, ingatlah, tanpa minat --> suka --> sayang takdelah cinta. takde maknanya tiba2 orang tu kata2, 'ouhh iloveyou ' tiba2. takde maknanya. sebab, cuma alien je yg ckp mcm tu. yela.. the one mesti selalu ikut perkembangan kita, usha selalu and selalu fikir pasal kita. and the one tu jugak kadang2 ada strategi dia sendiri, kadang2 dia tak tunjukkan dgn selalu contact in fb/fon selalu. lebih tepat lagi, terhegeh-hegeh. tapi, dia akn gunakan alternatif lain. so, guys, kenali dan judge sendiri which feeling you own. kalau betul lah experience and instinct yang i curahkan ni. hehe. selamat mengenal. 

:: ada betul ka kenyataan di atas? ::


Comments

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…

Mixed Fruit Jelly with kastard

MY FIRST TRY (:
MIXED FRUIT JELLY
1) Masak air sebanyak 400 ml 2) Tunggu hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly 3) Kecilkan api 4) Bila dah agak-agak macam dah masak. 5) Alihkan letak dalam bekas yang lain 6) Tunggu 2-3 minit 7) Masukkan dalam peti sejuk 8) SIAP!
KUAH KASTARD
1) Masuk 400ml air 2) 2 sudu tepung kastard 3) 2 sudu esen vanilla 4) 2 sudu gula 5) gaulkan semua 6) masakkan bersama api yang kecil 7) bila dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk  8) dah siap, boleh dihidang sekali bersama jelly (: