Skip to main content

saya NAK TERUS pakai tudung boleh?


...........................................................................................................................................................................................................................




dulu saya tak pakai tudung, saya FREE HAIR. suka sangat bergaya tak pakai tudung. one day tu, entah macam mana, saya dapat SERU nak pakai tudung. time tu, hati saya macam beria-ia sangat nak pakai tudung. kenapa yer? saya pun tak tahu. saya nakkk sangat pakai tudung. setiap kali keluar rumah, mata saya tak henti-henti pandang orang pakai tudung. nampak tenang sangat. nampak manis. nampak sweet. saya mula terfikir, saya pun nak pakai tudung lah. SERIOUSLY. nak pakai betul! tapi, setiap benda baik yang saya niatkan tu, mesti ada je, benda negatif yang saya terfikir. saya dilemma selama SEMINGGU. sebab tudung je. saya taknak lah, saya nak pakai tudung, sebab nampak baik, and nampak cantik. tapi,,,,....... SAYA NAK PAKAI TUDUNG!!! lama- lama saya fikir, saya nak pakai tudunglah. memang ni dah seru kot. :)



and, one day tu saya buat keputusan untuk berjinak-jinak pakai tudung. saya nak try pakai tudung ! 
picture up this, adalah FIRST TIME saya pakai tudung. location : KLCC
a night before saya nak hang out dengan kawan ni, FARA NORHAIDIN,
saya TERPERUK dalam bilik lama giler! berangan lah katakan.
saya bongkar semua tundung2 ibu. APA NAK PAKAI ESOK?
punyalah excited time tu. entahlah. hati saya melonjak-lonjak sangat.
''yeay2 besok keluar nak pakai tudung. yeay2''
lebih kurang macam tu lahh. SERONOK sangat. GEMBIRA sangat
tak sabar sangat.
why eh? 
it was 25 MAY 2010.
baru sangat kan?
baru 6 bulan saya pakai tudung. 
syukurlah, time masuk UiTM tu, saya dah start pakai tudung time MDS.
so, takdela orang mempersoalkan tentang kenapa tiba-tiba saya nak pakai tudung nanti.
dan, sampai sekarang, saya selesa bertudung, saya SUKA bertudung.... rasa best! saya lebih selesa bertudung daripada free hair.
tapi, tipulah kalau saya kata, kadang-kadang tak tergugat dengan orang yang free hair ni. memang cantik.
saya rasa macam NAK BUKA TUDUNG balik. tapi, macam ada penguat dalam diri saya. saya still remain nak pakai tudung je. so, ni tanda saya pakai tudung bukan sebab nak nampak cantik and baik kan? i hope so.
saya harap saya ikhlas pakai tudung ni. dan, saya harap KEKAL. insyaallah. :)




dia adalah orang yang buat saya copycat her style! sebab, sebab, sebab... tudung dia pelik2.
and she is COLOURFUL. macam saya lah. haha. and she has a natural beauty.


YUNALIS ZARAI. kalau saya nak pakai boots macam tu pergi kuliah boleh tak? tak macam over sangat ke? tapi, biar lah apa orang nak kata kan... it's their mouth and it's my life. jangan masuk campurlah
asalkan HAPPY. haha. okay, will think about it later. :)


WARDINA SAFIYYAH. memang cantik kan? saya nak jadi macam dia!


FARAH ADEEBA pun.... cantik. colouful lagi, memang saya suka lah kan?


and, and, and you guys nak tahu apa, dekat UiTM tu, i adore her style damn much lah!
SUMPAH.... style kan dia? sorry jadi stalker jap. i curi gambar you dekat FACEBOOK. tapi dah mintak PERMISSION. takpe kan? haha. her name is TIRA MEDAN. tengok, dari nama pun dah STYLE lah babe.
i cuma tahu nama you je, tu pun kat fb. haha. you course apa semua i tak tahu, haha. SORRY.


lastly, saya berharap sangat sangat sangat sangat, yang saya akan terus pakai tudung, terus tutup aurat, terus laksanakan kewajipan kita sebagai wanita. YES! dulu, saya fikir takpela, saya tak sedia lagi la nak pakai tudung. urrr nantilah.. nak ENJOY free hair dulu. kan cantik, haa,,, tapi, lama-lama fikir, sampai bila? sampai bila nak tunggu sampai bersedia? sampai bila nak tunggu SERU? sebab semua tu, datang dari hati, hati yang ikhlas. diri sendiri yang kena berubah. seru takkan sampai kalau diri sendiri yang tak nak. kita takkan bersedia nak pakai tudung kalau diri sendiri yang tak nak. dan, saya akan terus ingat tarikh ni, 25 MAY 2010, tarikh penghijrahan saya. SAYA DAH PAKAI TUDUNG. yeay2. semoga kawan-kawan pun turut doakan saya untuk kekal pakai tudung tau? tak salah kan, kalau kawan, doakan kawan sendiri.... thanks semua :) 

WORDS THAT MAKE ME ALWAYS THINK TO REMAIN pakai tudung :

  • my cousin said, ''v, memang susah nak buat benda baik ni. niat v baik. v fikir dalam2 untuk pakai tudung tu, sebab takut v bukak balik je tudung. tapi, v kena kuat! bukan senang nak buat benda baik. macam2 yang akan berlaku. yang penting hati kita ok? v kena tahan dengan tanggapan orang dan hasutan syaitan. tapi, v jangan takut, v pakai je tudung, ALLAH sentiasa dengan v. lagi2 v nak buat benda baik ni. '' sayang sangat cousin saya tu,,, -NOORFATIYAHWATI.
  • ''v, kau cantik. memang cantik. kau cantik jugak kalau tak pakai tudung. tapi, kalau kau pakai tudung, KAU LAGI CANTIK. kau akan jadi lebih SEMPURNA kalau kau pakai tudung. aku memang tak nafikan, orang yang tak pakai tudung ni cantik, tapi, orang yang pakai tudung lagi cantik tau. aku suka tengok. kau pakailah tudung yerr..'' -PAYAL
  • ''kalau i tahu you bukak tudung, memang kena MAKI lah dengan i.'' -CARRINA
  • ''tapi, tak semua orang yang tak pakai tudung ni cantik, and ada jugak orang yang cantik bila pakai tudung. SESUAI DENGAN DIA.'' -FARIS @ JAPAN
  • ''awak cantik, awak baik, awak TAK TINGGAL SOLAT, awak tak tinggal puasa. tapi, kenapa awak tak sempurnakan diri awak sendiri? sempurnakanlah.... tutuplah aurat. pakailah tudung.''                              -FACEBOOK
.....................................................................................................................................................................................................................................



kalau boleh, saya nak berPURDAH
:: oneday ::

Comments

athirahMedan said…
You memang lawa pakai tudung. I tatau you baru bertudung tapi siriyes macam dah lama pakai , cantik sangat :)

Btw , malu lah pulak tercapap muka i tu. Style pun buat ape sbb tak cukup lagi nak tutup aurat , nampak lengan ;p I akan baiki ;D
vianna nasir said…
hahahahahh memang pun.
ramai yang cakap macam tuh.
dorang ingat i dah lama pakai tudung.
kadang2 i pun rasa macam i dah pakai tudung lama. sebab selesa sangat. haha.

haha malu apa pulak. style okay.
Nur Haziqah Bte Jemin said…
Assalamualaikummm...sebenarnya saya pun pernah melalui perkara yang sama macam awak...mmg sama.pernah juga saya terfikir nak buka tudung balik,yelaa...nmpk cantik kan...tapi saya kuatkan semangat dan anggap itu sebagai cabaran.so,saya harap sgt3x yang kita akan terus bertudung.
vianna nasir said…
first of all, terima kasih sebab sudi buka and baca blog saya ni dan comment. betul tu cakap awak. kita kena kuat. bukan senang nak jadi baik, bukan senang nak dapat rahmat allah. so diri sendiri kena kuat kan? saya pun doakan awak kuat untuk terus pakai tudung :)

Popular posts from this blog

girlfriend dia pakai tudung lah.

post pada kali ni, memang dah lama aku nak buat. tapi tak terbuat-buat sebab belum sampai mood and terlalu busy. tujuannya? sebab memang nak suarakan dekat my best friend yang paling setia ni (my blog) untuk diperdengarkan kepadanya. haha tergila sikit! tu lah, kurang kasih sayang kan. mcm ni lah jadinya. cakap sorang2. hehe.
okay2, return back to the main. ''GIRLFRIEND DIA PAKAI TUDUNG LAH.'' I have no idea kenapa aku obses sangat, aku suka sangat, dan aku teruja sangat bila tahu, bila nampak mana2 lelaki yang girlfriend dia pakai tudung. saya ulangi GIRLFRIEND. bukan isteri. sebab kalau isteri bertudung tu memang wajib lah. entah lah aku pun tak tahu kenapa. aku suka sangat tgok guy yang ada awek pakai tudung. bukan suka yang mcm tu, mcm tu tu haa. tapi lebih tepat, suka yang aku sendiri hormat dekat guy tu. :)
especially lelaki2 yang mcm ada rupa, yang hot2, yg mcm style sikit or yang macam join band boy tu. SANGAT RESPECT!
nak tahu kenapa? sebab aku pun tak tahu kenap…

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…