Skip to main content

knowing ME better yeah. :)

........................................................................................................................................................................................................................

okay, apa nak cerita tentang 'knowing me better yeah?' it's all about my life, and all about my family. peoples who shined my life brighter lah. without them, i am just a silly girl who live in a dark box without anything, without any live creature. what a boring. no life, no love. they are the people who took me out from the box to know this world better. even, without doubt, world is such a wild! but, they teach me how to go through this wild world. and, this is me, NURUL VIANNA BINTI NASIR. :)



Ini ayah, NASIR BIN MUSIF @ ACEH, sayang ayah! no one could challenge him! TRUE.you're the superhero of me! i never found a dad like him. because i never had other dad (HAHA). so, you're the best ayah. he worked as a musician at PETRONAS, currently. play instrument of saxophone. ayah adalah idola v. even, ada banyak lagi ayah2 yang hebat, tapi, bagi v, ayah lah yang TERHEBAT. ayah kerja sorang selama ni, untuk sara kteorg berlima. sampailah kteorg besar. we are grown up ayah. kteorg membesar depan ayah sendiri. dan kteorg nampak sendiri macam mana kesusahan ayah mencari duit untuk sara keluarga ni. kteorg tak mintak lebih. cukuplah untuk apa yang ada, tak perlu rumah yang ada HOME THEATRE, SPORT CAR semua tuh. harta semua duniawi je kan? tapi, family kita pun dah ok. sederhana je. apa yang kita perlukan is just a LOVE. a love from each of the family member. that is the key. pengorbanan ayah sangat banyak. v takkan lupa kata-kata ayah. v takkan lupa jasa ayah. your words, '' ayah dah bagi v sebidang tanah, semua complete, siap dengan baja dan benih. v sendiri yang kena uruskan tanah v tu. rajin2 siram, rajin2 jaga. kalau tak, tumbuhan kat situ akan mati. layu.''  


NORLI AZIZ, ibu lah. suatu ketika dulu, masa era 80-an, ibu terkenal tau. ibu penyanyi. tapi sekejap je menyanyi. lepas tu berhenti. ALAAAA.... kalau ibu still menyanyi, mesti best. HAHA. tapi, mesti ada reason kan. entah2, kalau ibu nyanyi lagi, kteorg tak membesar dengan baik kot. ada yang terencat lah, ada yang tak reti bercakap lah, ada yang tak betul lah. haha, sebab busy sangat. KOT LAHH. sesungguhnya, pengorbanan ibu di dunia memang FIRST CLASS. sama jugak dengan ibu-ibu yang lain. pengorbanan ibu yang paling besar, masa ibu lahirkan v, 17 FEBRUARI 1992, 1.44p.m, the doc said, v lemas dalam perut. because i should be born on 16 FEBRUARY 1992, tapi TERSYOK pulak duduk dalam perut ibu tu. haa, kan dah lemas. lepas tu, doktor cakap, operation must be done, but it's 50-50 between my NYAWA and ibu's nyawa. sedihnya time tu, memang tak terkata. even i was not born yet, tapi, masa ibu cerita, memang meremang lah kan. lepas tu, ayah agreed for the operation. mana ayah dapat duit untuk OPERATION tuh? saya pun tak tahu. tapi, ibu kata, ayah baru dapat kerja. ayah bertungkus-lumus cari duit dalam masa terdekat to save me, even it was 50-50. kenapa tak selamatkan ibu je? biarlah v takde. kadang2 v fikir macam tu. v jahat. v selalu against ibu and ayah. sampai v lupa pengorbanan tu semua. just, don't save me, if i always hurt you, i always disobey ibu and ayah. forgive me, for all my wrong doings. v sayang ibu dan ayah. tak pernah terlintas pun nak against ibu dan ayah. tapi, i am just an ordinary person who always make mistakes. and, on my birth date, ALHAMDULILLAH, both selamat. inilah kuasa ALLAH. saya lahir tanpa cacat celanya. dah lah gemuk. baby obes pulak. HOHO. tapi, saya lahir sebagai perempuan, even masa scanned for a few times, it was a baby boy. tiba2 keluar, a girl....
v GEMOK, v GEMOK.


haa, this is my garang kakak. GRRR.. the most garang one. NURUL AIN BINTI NASIR, 20. she just live with her world. dalam bilik, FACEBOOK, handphone, hang out, kerja and her BOYFIE lah of course. she worked as a STEWARDESS at MAS and part time MODEL. great! best, bila dia pergi kerja, dan balik bawa macam2 from overseas. haha. thanks kakak! kau garang, serious aku cakap. kau garang. siapa tak takut dengan kau? dah macam singa pun ada. tapi, kegarangan kau, keemosian kau, keegoan kau, mesti ada LOVE untuk family ni. tipulah kalau xde. thank you for my LAPPY lah. nak cakap apa lagi pasal kau ni ea? haha entah lah. nothing much lah...


it's me lahh... HAIYOOO tu pun tak kenal ke? haha nak tahu pasal saya ke? no need lah ea. malu. but, apa yang penting, i am not perfect, i am not a superhero, and i am not an extraordinary orang. so, don't expect me more than i am. and, don't judge me, because i'm not a BOOK. haha. just to say, name, NURUL VIANNA BINTI NASIR, currently 18 and currently further my STUDIES at UiTM MELAKA as DPA student in faculty of science administrative and policy studies. CEYHH. seboleh-bolehnya nak tulis panjang2 kan? poyo je v ni... wellkkk
;pp


NAZRIL ADAM BIN NASIR, okay, ni mamat yang berangan nak jadi JUSTIN BIEBER sangat. sama ke? EEUUUWW.... ngomong sama tanganlah!. he is just 16, study at SMK Cochrane Perkasa. dulu gemok, sekarang dah KURUS. saya ni je, gemok tak kurus kurus ouh... ish, ish ish. apa lah nak jadi kan? haha. adam ni, kalau kena bahan dalam rumah, mata dah merah dulu (faham-faham je la) bak kata ayah lah. haha. and, dia mamat paling TOUCHING dalam rumah lah. one word, belajar rajin-rajin, belajar elok-elok capai kan cita-cita kau. even aku tak nampak lagi apa yang kau nak jadi. prove to ayah, ibu and lain-lain that you are not as what they think about. proof it adam! ingat ayah dan ibu. (ekh one word ke ni? dah terlebih-lebih words ni.)


fasha sandha? ella? faezah elai? hahahah. bukan! bukan! bukan! kau jangan nak perasan ea adik. haa, this is my last, youngest little sister. ALISA NASIR sekolah di SMK Convent Jalan Peel. dia sangat kuat berangan. sangat, sangat, sangat, sangat, sangat. dan sangat suka GENTEL semut. seriously. wehh, tu dah kira mendera haiwan tau. gila lah. ADDICT sangat dengan semut. sampai sekarang. dah lah 13 tahun. still bercouple dengan SEMUT lagi. ada ke, dia kata, dia nampak semut naik basikal? hisshhh doesn't make sense at all lah. dengan nyamuk takut pulak. geli, geli, geli.
bengong. 
=,=''


the best moment we had dengan family, masa melawat MAKKAH. this is captured on 2006, when i was 14. masa ni dekat MASJID NABAWI. from left : adam, ayah, ibu, me, ain and adik. we did UMRAH for 7 days. i guess. tak ingat lah. apa yang saya ingat, the food when we stayed at Hilton Hotel Medina. best bangat deyhh. i was too too young masa buat umrah. masa saya buat umrah tu, saya main2. tak serious. i mean, macam tak ambil berat sangat.if i turn the time back, mesti saya nak sangat buat umrah tu betul2. menyesal sangatlah. sempat cium kain kaabah. tapi, tak sempat nak cium HAJARR ASWAD. sebab ramai sangat. ada moment yang tak boleh lupa, masa SHOPPING kat mekah, ada penjual ARAB ni nak kahwin dengan saya.
hisshhh...



................................................................................................................................................................................................................................................................

okay, masuk PART 2 which is my cousins part lah. they shined my life juga. teeeheee :))))


ini NOORFATIYAHWATI. sayang dia bangat. even tak berapa nak cousin, just ada bau-bau bacang je, tapi, we are part of family baby. sebab, kteorg KAWAN daripada kecik. since dalam perut ibu lagi kankankan.
currently in law course. hebat! kata nak jadi doktor. heh! lawyer pun bolehh,
GREAT lahh!


EZZA NUR SARA. comel kan? cousin paling rapat at mother's side. rindu nak jumpa. rindu nak main cikgu-cikgu. rindu nak main masak-masak and rindu nak lumba makan ABC. dia belajar di UiTM in CULINARY,19 course. best, best, best jadi chef la ea...


MiRA ATIQAH. my hot girl. dia memang sangat cantik. pandai pulak tu. mother's side cousin too. tak lah cousin sangat. because actually nenek dia adik beradik dengan ibu saya. umi dia anak buah ibu saya. so, conclusion untuk hubungan saya dan dia? =,='' (garu kepala). haha entah. dia pun UiTM Melaka, sama tempat, sama tempat with me.... as a BUSINESS student,18. nanti buat business ayam untuk v ea.



UMIE NADRA. sangat suka sama dia mehh....... she is such a cool girl baby. hot, cantik, cute, tinggi, kurus, cantik, cantik, cantik and cantik. muka macam ORANG PUTIH lah. father's side cousin. BRUTAL pulak tuhh. she is just 19 tapi dah ada ketinggian macam tu. hisshhh mana aci.... hahah. business student also.
my GOSSIP partner lahh....   

okay end of this chapter of 'knowing me better yeah' there are people who shine my life lah senang cerita kan.
thank you for reading :))))

........................................................................................................................................................................................................................................


:: onehappyfamilyathome ::

Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

DiPAC Annual General Meeting

#KHAS UNTUK MT DIPAC 
Setahun setengah dah berlalu. Setahun setengah juga telah kami berhempas pulas menjadi 'pelajar luar biasa' di UiTM Melaka. Apa itu 'pelajar luar biasa'? Kami punya kuasa. Bukan kuasa ahli sihir, tapi kuasa dalam konteks menjadi pemimpin kepada pelajar-pelajar yang lain dalam Kelab DiPAC. Selama setahun setengah ini lah macam-macam yang kami lalui. Tak tipu lah kalau takde gaduh-gaduh, takde yang tersinggung perasaan. Tapi, semua tu, kami telan pahitnya sama-sama. Dengan adanya kami yang berpimpin tangan, berganding bahu. Semua tu takkan berlaku. Kami ibarat keluarga. Musyawarrah adalah jalan kami dan sampailah kami berada di posisi ini.
Fiesta Unity DiPAC
Walaupun kami nampak seronok pegang jawatan di mata pelajar-pelajar biasa. Tapi, terlalu banyak pengorbanan yang dah kami pertaruhkan. Sehari dapat tidur 2-3 jam je. Lagi-lagi kalau event tu berderet 2-3 hari. First and foremost, V nak ucap terima kasih sangat sangat sangat yang tak terhingga seb…