Skip to main content

A Start Fresh

assalammualaikum

hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.





as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe
kampus was okay. classmates and lecturer juga. for now, baru masuk kelas public relation and third language. the lecturer pun takdela pakai bahasa sarawak. they use english and it is easier. dekat sini ada banyak course. ada engineering, management and science. macam jakun kejap bila jumpa makmal pengcahayaan, makmal kimia, makmal fizik dan lain-lain. gadis-gadis dekat sini semua cantik-cantik okay. dorang putih-putih, sopan and bahasa dorang lembut sikit. so memang kena cover and control sikit bahasa kita.





housemates pun okay. so basically, student lendu yang dah dicelupkan ke kampus samarahan ni ada 7 orang je. 2 lelaki and 5 perempuan and kami serumah. kami serumah dgn 2 pelajar asal from sarawak, mas and ema. dprang baik gila kot and friendly and happening. sangat supportive. semalam dah memanjangkan kaki ke kuching! jalan2 dapat beg baru, dapat kasut baru, dapat perut baru! makan je dari pagi sampai ke malam! mula-mula makan mee kolok, abc special, abc laici, rojak buah, ayam bakar, sotong penyet, banana cheese and white lady drink. serious sedap gila! and jalan dekat sini susah nak jumpa flyover or traffic light sebab banyak roundabout and bulatannya sangat besar gila weyh! like boleh buat 3 biji rumah banglo dkt tengah2. and you know what, i drove and i feel the real awesomeness driving in kuching! hahaha








its a new start for me. 
one word, im not gonna repeat the old things
the new me with new achievement
i promise
insyaallah (:

Comments

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

The Girl's Week-End

nak kempis hidung sebab panas sangat, sebab nak terbersin, sebab nak tergelak -.-
after some months, melepaskan geram di De' Garage, Kuching.
muka aku dah macam makin tua kan?


fefeling dekat langkawi kalau dah perempuan tu, perempuan jugak kan?
aicecey melaram charles and keith jap
macam ac mizal kan?
haa macam ni baru syok tengok bobo besar-besar.
nahh. cucur udang multi racial daripada aku.
nasi lemak colour hijau :D
seriously, buaya darat pun ada dkt sini tau. 
mengalahkan tourist dah ni.
-.-
tiada yang lain yang dapat menghiasi dinding di rumah kami.
petang di kota samarahan
ohh. aku tak pernah tahu mata aku warna coklat!
Ingat kteorg hidup susah dekat sini takboleh nak makan mcm western ke?

selain menternak assignment, kami juga menternak mereka :D
the lovelies yaa!

Jatuh Bangun Kembali.

Harini. Sudah genap bereenam minggu di sini. Kehidupan baik-baik saja. Aku pernah jatuh. Aku pernah tersungkur. Aku pernah kalah. Aku pernah berdepan dengan masa kejatuhan aku. Pernah terdetik aku dah tak terdaya. Tapi, aku percaya tersurat pelangi indah di sebalik hujan yang lebat. 
Lari? Tak lah. Aku tak lari. Baru aku sedar, sejauh mana pun kita, kenangan tetap akan memamah kita kembali. Bagai denyut listrik yang tak dapat dipisahkan. Manusia dengan kenangan. Kenangan dengan kesakitan. Tapi jarak juga lah yang membuka mata betapa lapangnya masa depan itu. Ya, aku memang jauh dari tempat di zaman kejatuhan aku. Tapi, dengan jarak ia dapat memberi harapan dan nafas baru untuk aku kembali bangun walau masih kelabu perjalanan hidup ni.
Friendship? Aku ada Yaa, Abit, Fatin, Aen, Nap, Mas and Ema. Dah cukup untuk menjadi tulang belakang untuk aku bernafas memandang langit yang cerah itu lagi. Tidak seperti dulu. Aku sorang. Aku cuma bersendiri menguatkan diri. 
Jodoh? Belum sempat aku terb…