Skip to main content

A Start Fresh

assalammualaikum

hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.





as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe
kampus was okay. classmates and lecturer juga. for now, baru masuk kelas public relation and third language. the lecturer pun takdela pakai bahasa sarawak. they use english and it is easier. dekat sini ada banyak course. ada engineering, management and science. macam jakun kejap bila jumpa makmal pengcahayaan, makmal kimia, makmal fizik dan lain-lain. gadis-gadis dekat sini semua cantik-cantik okay. dorang putih-putih, sopan and bahasa dorang lembut sikit. so memang kena cover and control sikit bahasa kita.





housemates pun okay. so basically, student lendu yang dah dicelupkan ke kampus samarahan ni ada 7 orang je. 2 lelaki and 5 perempuan and kami serumah. kami serumah dgn 2 pelajar asal from sarawak, mas and ema. dprang baik gila kot and friendly and happening. sangat supportive. semalam dah memanjangkan kaki ke kuching! jalan2 dapat beg baru, dapat kasut baru, dapat perut baru! makan je dari pagi sampai ke malam! mula-mula makan mee kolok, abc special, abc laici, rojak buah, ayam bakar, sotong penyet, banana cheese and white lady drink. serious sedap gila! and jalan dekat sini susah nak jumpa flyover or traffic light sebab banyak roundabout and bulatannya sangat besar gila weyh! like boleh buat 3 biji rumah banglo dkt tengah2. and you know what, i drove and i feel the real awesomeness driving in kuching! hahaha








its a new start for me. 
one word, im not gonna repeat the old things
the new me with new achievement
i promise
insyaallah (:

Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…