Skip to main content

2012 ?


kita sering mendengar dan digemparkan dengan kejadian hari kiamat pada tahun 2012 ini. sejauh mana kebenaran berita ini? wallahualam. kita sebagai umat islam yang bertamadun, yang berpegang pada akidah yang benar, mempercayai dan hanya bersujud pada Allah Yang Maha Esa tidak seharusnya bulat-bulat percaya dengan berita kegemparan melalui kajian saintifik daripada saintifik-saintifik barat kerana sesungguhnya hanya Allah s.w.t sahajalah yang benar-benar maha mengetahui tarikh, masa, hari dan saat berlakunya kegoncangan dunia di mana apabila sangkakala ditiup, tiada lagi hubungan-hubunga keluarga yang hidup, dan tiada pula yang bertanya-tanya, bumi dihancurkan, manusia semua akan dibangkitkan semula di padang mahsyar untuk dihisab atau dihitung amalannya. namun di sini, sebagai umat islam, seharusnya kita berpegang pada, kepercayaan pada hari kiamat, bertaqwa kepada Allah s.w.t dan sentiasa takut dengan hari kiamat dengan melakukan ibadat2 kepadanya dan menyediakan bekalan yang cukup bukannya hanya sekadar mendengar dan takut dengan bukti-bukti saintifik dan propaganda 2012. sedarlah dan bertaubatlah wahai umat islam.

regarding on the above matter, with sincere heart, i would like to approach, expose and share to you guys about the end day, as a muslim who loves the muslims.

this is the issue that i found and attract me to write the blog of this topic. 

~HURU HARA PADA 15 RAMADHAN~
03hb Ogos 2012 ( bersamaan 15 Ramadhan, Jumaat ) Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..

Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah.. Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda: Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah:

" Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis) dikongsi oleh Syed Ubed...

it really atrracts me to find and google more about hari kiamat in order to share with you guys, and as well as the chance to enlighten us. i am not that perfect to talk about this deeper as i have lack of knowledge, faith and always sin to Allah s.w.t, but as a concerned muslim, i would like to bring you guys deeper about what i find about :)

22 tanda hari kiamat 


  1. sembahyang diabaikan
  2. keinnginan nafsu syahwat diabaikan dan digalakkan di media massa dan bahan bacaan
  3. penjenayah menjadi pemimpin dan banyak fatwa yang dikeluarkan adalah menyesatkan
  4. perkara benar menjadi salah, perkara salah menjadi benar. sukar membezakan antara yang halal dan haram
  5. berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup, dan jika tidak berbohong maka dipercayai sukar untuk hidup
  6. membayar zakat dianggap beban
  7. orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa dan mereka tidak mampu mencegahnya
  8. turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada penduduk dunia
  9. fenomena homoseks menjadi-jadi
  10. perempuan menguasai lelaki dan menggunakan sihir
  11. anak-anak menderhakai ibu bapa
  12. kawan baik dilayan dengan kasar, musuh dialayan dengan baik. kawan dianggap lawan dan musuh dianggap kawan. memusuhi orang yang mengajak untuk melakukan kebaikan.
  13. dosa dianggap ringan dan bangga melakukannya seperti zina dan membuka aurat
  14. masjid terhias indah tapi kosong
  15. ramai yang sembahyang, tetapi munafik dan berpura-pura. ketika bersembahyang berjanji untuk meninggalkan larangannya tetapi di luar sembahyang melakukan dosa.
  16. akan datang golongan dari barat yang menguasai golongan islam yang lemah dan mereka terpengaruh dengannya seperti cara berpakaian
  17. al quran dicetak dengan indah tetapi jarang diamalkan
  18. amalan riba berleluasa sehingga orang alim juga terlibat
  19. darah manusia tidak berharga malah berlaku pembunuhan secara berleluasa
  20. penganut islam tidak mahu mengamalkan agamanya dan tidak mahu menyebarkannya
  21. akan bertambah banyak penyanyi wanita
  22. ramai orang kaya pergi ke haji dan umrah untuk melancong, yang sederhana untuk berniaga dan yang miskin untuk meminta sedekah BUKAN UNTUK BERIBADAT!
and, here are the end-day overview based on the western perspectives.

Mengikut KALENDAR KAUM MAYAN,hari kiamat akan berlaku pada 21 Disember 2012.Ramai orang menulis dan percaya bahawa dunia kini sedang menuju akhir zamannya pada tahun 2012.Bagaimana pendapat Syeikhul Inabah ini dalam perkara ini untuk renungan bersama?
Tamadun Mayan yang terletak di tengah Amerika selatan dianggap sebagai tamadun termaju dalam pengentahuan sains masa .Dan Kalendar Mayan dikatakan amat tepat terutama membabitkan perubahan pada planet.Tamadun ini mempunyai 22 kalendar yang merangkumi kitaran masa cakarwala dan sistem solar.Kalendar kuno berhenti pada tarikh 21 Disember 2012 dan ini lah menyebabkan ramai beranggapan berlakunya kiamat ia itu insiden berakhinya dunia seperti yang di ramalkan.Namun adakah ramalan Kalendar Mayan suatu kepastian mengikut pandangan Islam?
Maya Scholars, in Mexico, Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador and North America, have been watching with amusement and dismay as self-styled experts proclaim that ancient Maya prophets foretold an earth-shattering happening to occur December 21, 2012. This predicted phenomenon gets described in contradictory but often cataclysmic fashion--as an ecological collapse, a sunspot storm, a rare cosmic conjunction of the earth, sun, and the galactic center, a new and awesome stage of our evolution, and even a sudden reversal of the Earth's magnetic field which will erase all our computer drives. One even predicts the earth's initiation into a Galactic Federation, whose elders have been accelerating our evolution with a "galactic beam" for the last 5000 years. In sum, the world as we know it will suddenly come to a screeching halt.

These predictions are alleged to be prophecies by so-called "Ancient Mayans" whose "astronomically precise" calendar supposedly terminates on that date. According to such accounts, these mysterious Maya geniuses appeared suddenly, built an extraordinary civilization, designed in it clues for us, and then suddenly, inexplicably, vanished, as if they had completed their terrestrial mission. These same experts claim special credibility for the Maya prophecies by asserting that these historic sages, with their possible extraterrestrial origins, had tapped into an astonishing esoteric wisdom.

should one of this could be believe? we as a muslim should not blindly trust on the 2012 propaganda issued by the west even they have a very strong scientific evidence because Allah is the only who know about the time, date and day of the end-day occur. however, we should take it as a lesson to learn and always willing to provide supplies for the life of the second by doing the practice and left the prohibitions of Allah and make it as to alert us to always reach out to the Allah. 





P/S : i am not the most perfect person in this earth to talk about this deeper. but i am just a concerned muslim who always care to share with the knowledge i find in order to awaken us to Allah. and here, i would like to seek for forgiveness if there's some knowledge that i share is offened any other side or wrong but just intend to share. thank you  :)





Comments

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…

Mixed Fruit Jelly with kastard

MY FIRST TRY (:
MIXED FRUIT JELLY
1) Masak air sebanyak 400 ml 2) Tunggu hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly 3) Kecilkan api 4) Bila dah agak-agak macam dah masak. 5) Alihkan letak dalam bekas yang lain 6) Tunggu 2-3 minit 7) Masukkan dalam peti sejuk 8) SIAP!
KUAH KASTARD
1) Masuk 400ml air 2) 2 sudu tepung kastard 3) 2 sudu esen vanilla 4) 2 sudu gula 5) gaulkan semua 6) masakkan bersama api yang kecil 7) bila dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk  8) dah siap, boleh dihidang sekali bersama jelly (: