Skip to main content

cerita mula-mula aku berjilbab


aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh dgn kawan baik aku sendiri berdebat tentang pakai tudung depan ustazah. dia kata, 'kau pakai lah tudung v' aku ckp, 'nanti lah, tunggu lah, bukan dosa besar pun, dosa kecik je kan' dia cakap, 'yela dosa kecil. tapi kalau diamalkan akan menjadi dosa besar'. aku diam. 

one day, aku naik bas. masa tu petang nak ke senja. sayu je ak tengok keadaan petang sekeliling. kawan aku baru naik bas. aku tanya, 'lambat naik :)' lepastu dia jawab, 'asar jap td, dah lewat ni. kau tak asar ke?' aku terdiam, aku tunduk sambil geleng2 kan kepala. malu. since then, aku asyik fikir, words dia tu mcm selalu terngiang-ngiang kat telinga aku. malunya aku, kawan sendiri, lelaki yang tegur aku suruh sembahyang. malu nya aku. kafir ke aku? tak kenal islam ke aku? tak ingat Allah ke aku? entah kenapa, aku dilemma. masa ni, aku baru lepas spm. tgh kerja part time. masa kerja, i keep staring with customers who wearing tudung. entah kenapa entah. aku sangat suka tengok especially budak2. :D comel! aku banyak habiskan masa aku, berfikir. feeling apa ni? bila aku fikir benda tu, aku rasa tenang sangat. happy sangat. kdg2 sampai aku senyum sorang2. serentak masa tu jugak, aku pelik. asal aku ni? fikir benda yang tak pernah aku fikir. 

as time passes. as day passes. i keep thinking with those stuffs. its clearly by time. AKU NAK PAKAI TUDUNG. yes! tu lah maksud perasaan sebenar yang menjadi dilemma these couple days. aku nak pakai tudung. tapi, mcm mana? how3. apa orang cakap? kang orang ckp, dulu kata2 org, sekarang dia pulak nk pakai tudung, aku pun taknak ambil risiko pakai tudung ikut fesyen, then bukak bila dah puas. hangat2 tahi ayam. aku hampir putus asa. aku fikir, takpela. mmg trend kot pakai tudung sekarang ni, style lah. so, mybe aku terikut-ikut. nanti lah, tunggu seru lah nak pakai tudung ni, buat slow2 dulu. bukannya boleh main paksa2. nantilah dulu. perasaan tu hilang sekejap. tiba2 dia datang balik. dengan perasaan yang sangat kuat. im sorry, i could not describe it clearly as well. aku nak, aku nak, aku nak nak nak pakai tudung. aku fikir budak2 kecik pun boleh pakai tudung knp tidak aku, dan aku yakin, perasaan ni bkn sbb nk ikut trend. aku tahu ia lahir ikhlas dari hati. 

kawan baik aku time kerja, fara norhaidin, at last, aku voice out feeling aku tu. rupa-rupanya dia pun sama. dia teringin nak pakai tudung. cun lah. lagi happy aku dengar. so, langkah pertam :D kteorg gedik2 cuti sama2  nak keluar and pakai tudung. langkah percubaan. 

fara norhaidin, 25may2010, klcc, first time <3

the night before the day. aku berkunci bilik. lama gila. sebenarnya, aku sibuk cari, bongkar, buat sepah, berangan n try tudung2 ibu. senyap2. sebenarnya aku takut, aku takut nk bgthu niat aku nk pakai tudung ni. for sure ibu tak kasi. bukan apa, ibu kenal anak dia sendiri, ibu kenal aku, sangat mengenali. ibu tahu aku main2, aku akan bukak balik tudung after a few moments nanti. and, mmg betul lah ibu tak kasi. aku keep yakinkan ibu, aku betul2 nak pakai. believe me, trust me, i'll try first. ibu pun turutkan je. aku banyak tanya pendapat orang lain, sebenarnya, nak kuatkan hati aku sendiri. dengan support people around, aku akn lebih kuat dgn niat aku ni (':

WORDS THAT MAKE ME ALWAYS THINK TO REMAIN pakai tudung :

  • my cousin said, ''v, memang susah nak buat benda baik ni. niat v baik. v fikir dalam2 untuk pakai tudung tu, sebab takut v bukak balik je tudung. tapi, v kena kuat! bukan senang nak buat benda baik. macam2 yang akan berlaku. yang penting hati kita ok? v kena tahan dengan tanggapan orang dan hasutan syaitan. tapi, v jangan takut, v pakai je tudung, ALLAH sentiasa dengan v. lagi2 v nak buat benda baik ni. '' sayang sangat cousin saya tu,,, -NOORFATIYAHWATI.
  • ''v, kau cantik. memang cantik. kau cantik jugak kalau tak pakai tudung. tapi, kalau kau pakai tudung, KAU LAGI CANTIK. kau akan jadi lebih SEMPURNA kalau kau pakai tudung. aku memang tak nafikan, orang yang tak pakai tudung ni cantik, tapi, orang yang pakai tudung lagi cantik tau. aku suka tengok. kau pakailah tudung yerr..'' -PAYAL
  • ''kalau i tahu you bukak tudung, memang kena MAKI lah dengan i.'' -CARRINA
  • ''tapi, tak semua orang yang tak pakai tudung ni cantik, and ada jugak orang yang cantik bila pakai tudung. SESUAI DENGAN DIA.'' -FAReez 
  • ''awak cantik, awak baik, awak tak tinggal solat, awak tak tinggal puasa. tapi, kenapa awak tak sempurnakan diri awak sendiri? sempurnakanlah.... tutuplah aurat. pakailah tudung.'' -FACEBOOK
lama2, semua orang akur dengan keputusan aku. aku pakai tudung akhirnya. tapi, setiap langkah aku keluar, aku menganggap ianya sebagai langkah percubaan sebab aku takut dengan diri aku sendiri. setiap hari aku pakai tudung, ada je persoalan orang sekeliling. aku hampir jatuh, fade up, give up dengan kata2 orang. ayat paling pedas, 'hai v, baru masuk islam ke?' :) senyum je lah time tu. without doubt, lepas aku pakai tudung banyak sangat dugaan yang aku hadapi. sampai aku pun penat. lagi2 dekat uitm, tahun 2010. tahun ni tak tahu lah apa lagi. tapi aku percaya, Allah terlalu sayangkan aku, dia takkan menguji hambaNya di luar kemampuan umat nya. inilah peluang kita untuk mendekati pada nya. bayangkan, umur kita masih muda. banyak lagi yang perlu kita tempuh. kalau hanya sebesar zarah masalah pun kita gagal selesaikan, macam mana kita nak hadapi masa hadapan yang lebih mencabar? take it as a practice. years teach us more than books! take it as an experience. kuat lah. (: kalau bukan diri kita, siapa lagi? cry if u must, but let the tears goes without coming back. move on without looking backward. and i used to always remember her words, 'v, memang susah nak buat benda baik ni. niat v baik. v fikir dalam2 untuk pakai tudung tu, sebab takut v bukak balik je tudung. tapi, v kena kuat! bukan senang nak buat benda baik. macam2 yang akan berlaku. yang penting hati kita ok? v kena tahan dengan tanggapan orang dan hasutan syaitan. tapi, v jangan takut, v pakai je tudung, ALLAH sentiasa dengan v. lagi2 v nak buat benda baik ni.

aku memang respect betul dengan orang2 yang baru nak pakai tudung ni. entah. suka sangat. tak tahu kenapa. nampak berseri je. nampak wajah2 keserian orang yang baru pakai ni. sebab, aku tahu perasaan dorang. first, korang mesti takut2 nak pakai tp hati korang kuat sgt kata, nak pakai, nak pakai. sebenarnya, support dari people around mmg sgt membantu :) tapi, aku pelik dan kecewa dengan tanggapan sesetengah orang. bagi aku, jangan pernah katakan 'aku belum bersedia, nak tunggu seru, nak baiki yang dalaman dulu', okay, in my opinion, to me. its not about ready or what so ever. kita sendiri yang tentukan bila kita dah bersedia. kalau kita nak tunggu, seru tu takkan sampai. because we know ourself exactly. kita tak tahu bila 'masa' kita nanti, bersedialah dari awal. sediakan persiapan dr awal. kita boleh je, baiki dalaman serentak dengan pakai tudung kan? apa tak bolehnya? konsep nya macam ni. kita kena kuat. tiada yang mustahil dan tiada yang mudah. masa ni lah kita kena berani dengan segala kemungkinan yang bakal mendatang. uji diri sendiri. (: percaya pada diri. DAN, aku sangat kecewa bila aku dengar ada orang cakap mcm ni, 'dia tu, pakai je tudung, tapi perangai macam haram, baik tak payah pakai. baiki yg dlm dulu, apelaa.' tak baik cakap macam tu. pernah satu ustaz ni berkata, jangan pandang rendah pada orang yang pakai tudung dan berperangai buruk sebab, at least, dia dah tutup aurat, dia dah tunaikan apa yang sangat digalakkan islam. kita tak tahu sejauh mana pulak jahat kita dan sebanyak mana pulak orang kutuk kita.

okay, im not as perfect as, to talk about this deeper, deeper and deeper because i am always know, there's no other people who perfect more. aku pun kadang2 tak betul2 jugak, pakai tudung tapi nampak lengan. tapi, the aim to write is to support and to attract people to pakai tudung. i dont care with people words then, sometimes people might misjudge with our pure intention. people always have their rights to speak, and we also do have rights to always close our ears closely. ignore their words then. and, the most important part is, i will always improve myself to be better better and more better, aku pun baru pakai jugak, selalu buat kesilapan. last but not least, feel free to tegur me if im wrong, im always take your words without no heart-feeling if your words would make me better (:

P/S : this is me. i am more more more comfortable with tudung then, dulu masa free hair, macam2 pelik fesyen rambut aku buat, macam2 pelik fesyen aku pakai. 

:: say kejuuuuuuuuu ::







Comments

fatih said…
kita selalu lupa orang-orang yang support kite dr belakang..dan tak mintak untuk dihargai..hanya allah yg mengetahui setiap apa yang kita lakukan..insyaallah.:)
miya amirah said…
akk pun baru sebulan lebih mencuba v ! thank cause naik kn lagi semgat akk :)) love u baby :p

Popular posts from this blog

girlfriend dia pakai tudung lah.

post pada kali ni, memang dah lama aku nak buat. tapi tak terbuat-buat sebab belum sampai mood and terlalu busy. tujuannya? sebab memang nak suarakan dekat my best friend yang paling setia ni (my blog) untuk diperdengarkan kepadanya. haha tergila sikit! tu lah, kurang kasih sayang kan. mcm ni lah jadinya. cakap sorang2. hehe.
okay2, return back to the main. ''GIRLFRIEND DIA PAKAI TUDUNG LAH.'' I have no idea kenapa aku obses sangat, aku suka sangat, dan aku teruja sangat bila tahu, bila nampak mana2 lelaki yang girlfriend dia pakai tudung. saya ulangi GIRLFRIEND. bukan isteri. sebab kalau isteri bertudung tu memang wajib lah. entah lah aku pun tak tahu kenapa. aku suka sangat tgok guy yang ada awek pakai tudung. bukan suka yang mcm tu, mcm tu tu haa. tapi lebih tepat, suka yang aku sendiri hormat dekat guy tu. :)
especially lelaki2 yang mcm ada rupa, yang hot2, yg mcm style sikit or yang macam join band boy tu. SANGAT RESPECT!
nak tahu kenapa? sebab aku pun tak tahu kenap…

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Paranormal of Menora in UiTM Lendu

Assalammualaikum
Hi. First of all, to make things clear I am no longer an eligible student of UiTM Lendu but I was living in the so called spooky campus for about 3 years. I heard UiTM Lendu has been attacked by the paranormal thingy after Citrawarna for these couple days. Sampai kena kosongkan kolej and kolej lelaki pun was attacked by the histeria semua. Betul eh? Hmm. We can just pray the best for UiTM Lendu. To juniors, 'they' love something in dirt. Keep close to god. Istighfar. To girls, for those who are in menstruation period, 'keep clean' and to boys also, 'Jangan macam-macam'. 
Okay, I found a photo from twitter saying there was a ghost image of 'Ulik Mayang' behind a girl. I pernah dengar about this ulik mayang thingy. I can clearly see the image though from this image. Tapi tak tahu lah kalau orang lain. Or maybe it is just a tree. But to make things clear, It is not actually an Ulik Mayang but It is Menora. Menora came from Siam. The prove…