Skip to main content

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum

Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!

Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 

Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.

Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif Rahim yang sudi call semalaman untuk ajar serba sedikit tentang broadcasting. You really helped me a lot! and Abang Azhar yang tolong bagi soalan bocor tentang current issues time audition test. Hihi(:


And, this is it. This is the day. Ya Rabb, nervousnya hanya tuhan je yang tahu tau. Lebih nervous daripada nak perform on stage! Tapi pada masa yang sama, aku kurang yakin dengan fizikal aku yang kurang inci. Ayah kata takpela, pendek pun pendek lah yang penting berani.

When I reached Angkasapuri, alahai ada 16 org je. Mungkin ni audition tertutup. So the nervousness tu pun takde la terasa sangat. First sekali ada test tentang current issues, then interview and lastly audition. I chose wartawan hiburan dan baca berita untuk crime news.

Masa interview, aku bersaing dgn seorang kakak tentang isu politik yang diberikan. Keluar je daripada bilik, rupanya senior sekampus. Tapi kakak tu masscom and dia kata dia Mt Komed dulu. Nama dia Kak Iman. Kenal? 

Time audition, Alhamdulillah it went well. Tergagap tercarut tersekat 4,5 kali depan kamera time baca berita tu perkara normal lah kan? Haha. So far alhamdulillah. God has eases everything. This is my pioneer step in grabbing what I really want.

Keputusannya?

Keputusannya belum dapat lagi. Hihi. Mereka akan call jika perlukan. So nothing to be worried sebab aku pun minta untuk part time. Kalau tak dapat pun takpela. Allah nak aku usaha lagi lah tu(:





Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…