Skip to main content

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum

Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!

Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 

Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.

Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif Rahim yang sudi call semalaman untuk ajar serba sedikit tentang broadcasting. You really helped me a lot! and Abang Azhar yang tolong bagi soalan bocor tentang current issues time audition test. Hihi(:


And, this is it. This is the day. Ya Rabb, nervousnya hanya tuhan je yang tahu tau. Lebih nervous daripada nak perform on stage! Tapi pada masa yang sama, aku kurang yakin dengan fizikal aku yang kurang inci. Ayah kata takpela, pendek pun pendek lah yang penting berani.

When I reached Angkasapuri, alahai ada 16 org je. Mungkin ni audition tertutup. So the nervousness tu pun takde la terasa sangat. First sekali ada test tentang current issues, then interview and lastly audition. I chose wartawan hiburan dan baca berita untuk crime news.

Masa interview, aku bersaing dgn seorang kakak tentang isu politik yang diberikan. Keluar je daripada bilik, rupanya senior sekampus. Tapi kakak tu masscom and dia kata dia Mt Komed dulu. Nama dia Kak Iman. Kenal? 

Time audition, Alhamdulillah it went well. Tergagap tercarut tersekat 4,5 kali depan kamera time baca berita tu perkara normal lah kan? Haha. So far alhamdulillah. God has eases everything. This is my pioneer step in grabbing what I really want.

Keputusannya?

Keputusannya belum dapat lagi. Hihi. Mereka akan call jika perlukan. So nothing to be worried sebab aku pun minta untuk part time. Kalau tak dapat pun takpela. Allah nak aku usaha lagi lah tu(:





Comments

Popular posts from this blog

girlfriend dia pakai tudung lah.

post pada kali ni, memang dah lama aku nak buat. tapi tak terbuat-buat sebab belum sampai mood and terlalu busy. tujuannya? sebab memang nak suarakan dekat my best friend yang paling setia ni (my blog) untuk diperdengarkan kepadanya. haha tergila sikit! tu lah, kurang kasih sayang kan. mcm ni lah jadinya. cakap sorang2. hehe.
okay2, return back to the main. ''GIRLFRIEND DIA PAKAI TUDUNG LAH.'' I have no idea kenapa aku obses sangat, aku suka sangat, dan aku teruja sangat bila tahu, bila nampak mana2 lelaki yang girlfriend dia pakai tudung. saya ulangi GIRLFRIEND. bukan isteri. sebab kalau isteri bertudung tu memang wajib lah. entah lah aku pun tak tahu kenapa. aku suka sangat tgok guy yang ada awek pakai tudung. bukan suka yang mcm tu, mcm tu tu haa. tapi lebih tepat, suka yang aku sendiri hormat dekat guy tu. :)
especially lelaki2 yang mcm ada rupa, yang hot2, yg mcm style sikit or yang macam join band boy tu. SANGAT RESPECT!
nak tahu kenapa? sebab aku pun tak tahu kenap…

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

Paranormal of Menora in UiTM Lendu

Assalammualaikum
Hi. First of all, to make things clear I am no longer an eligible student of UiTM Lendu but I was living in the so called spooky campus for about 3 years. I heard UiTM Lendu has been attacked by the paranormal thingy after Citrawarna for these couple days. Sampai kena kosongkan kolej and kolej lelaki pun was attacked by the histeria semua. Betul eh? Hmm. We can just pray the best for UiTM Lendu. To juniors, 'they' love something in dirt. Keep close to god. Istighfar. To girls, for those who are in menstruation period, 'keep clean' and to boys also, 'Jangan macam-macam'. 
Okay, I found a photo from twitter saying there was a ghost image of 'Ulik Mayang' behind a girl. I pernah dengar about this ulik mayang thingy. I can clearly see the image though from this image. Tapi tak tahu lah kalau orang lain. Or maybe it is just a tree. But to make things clear, It is not actually an Ulik Mayang but It is Menora. Menora came from Siam. The prove…