Skip to main content

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum

Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!

Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 

Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.

Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif Rahim yang sudi call semalaman untuk ajar serba sedikit tentang broadcasting. You really helped me a lot! and Abang Azhar yang tolong bagi soalan bocor tentang current issues time audition test. Hihi(:


And, this is it. This is the day. Ya Rabb, nervousnya hanya tuhan je yang tahu tau. Lebih nervous daripada nak perform on stage! Tapi pada masa yang sama, aku kurang yakin dengan fizikal aku yang kurang inci. Ayah kata takpela, pendek pun pendek lah yang penting berani.

When I reached Angkasapuri, alahai ada 16 org je. Mungkin ni audition tertutup. So the nervousness tu pun takde la terasa sangat. First sekali ada test tentang current issues, then interview and lastly audition. I chose wartawan hiburan dan baca berita untuk crime news.

Masa interview, aku bersaing dgn seorang kakak tentang isu politik yang diberikan. Keluar je daripada bilik, rupanya senior sekampus. Tapi kakak tu masscom and dia kata dia Mt Komed dulu. Nama dia Kak Iman. Kenal? 

Time audition, Alhamdulillah it went well. Tergagap tercarut tersekat 4,5 kali depan kamera time baca berita tu perkara normal lah kan? Haha. So far alhamdulillah. God has eases everything. This is my pioneer step in grabbing what I really want.

Keputusannya?

Keputusannya belum dapat lagi. Hihi. Mereka akan call jika perlukan. So nothing to be worried sebab aku pun minta untuk part time. Kalau tak dapat pun takpela. Allah nak aku usaha lagi lah tu(:





Comments

Popular posts from this blog

One night with le parent

For about 8 weeks being in here, approximately without looking out the west malaysia, ibu and ayah had decided to visit me in sarawak. at the peak of my struggling hour, i am glad that i have one opportunity (labour day) to spend a day with them. sehari pun jadi lah. hehe
Hilton Hotel, Kuching



















 I miss you both infinity (:

A Start Fresh

assalammualaikum
hello everybody. its sunday and it is 4 days being sarawak! mula-mula rasa sedih sangat nak tinggalkan semenanjung and now, it seems like i'll be okay in sarawak since orang-orang dekat sini baik sangat-sangat and makanan semua sumpah sedap gila.




as being told, i tak dapat kolej. and this is my first time ever duduk rumah sewa since 3 years being a student. mula-mula rasa kekok and culture shock sebab selalunya kalau duduk hostel jarang sekali and dilarang jalan-jalan dkt hostel lelaki, nanti kena sound or kena saman dgn pak guard. but now, duduk rumah sewa, tgh basuh tangan, pandang tingkap, tiba-tiba ada lelaki jalan depan rumah. bapak terkejutnya! haha. rumah sewa dekat sini facilities sangat baik. nama rumah apple cross. serious rasa macam duduk condo dah lah dekat gila dengan kampus. sebulan 122 with fully furnished and dkt depan rumah ada playground, kedai makan, dobi, cyber cafe and kedai printing. dapat bilik sorang pulak tu. hehe kampus was okay. classma…

Mixed Fruit Jelly with kastard

MY FIRST TRY (:
MIXED FRUIT JELLY
1) Masak air sebanyak 400 ml 2) Tunggu hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly 3) Kecilkan api 4) Bila dah agak-agak macam dah masak. 5) Alihkan letak dalam bekas yang lain 6) Tunggu 2-3 minit 7) Masukkan dalam peti sejuk 8) SIAP!
KUAH KASTARD
1) Masuk 400ml air 2) 2 sudu tepung kastard 3) 2 sudu esen vanilla 4) 2 sudu gula 5) gaulkan semua 6) masakkan bersama api yang kecil 7) bila dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk  8) dah siap, boleh dihidang sekali bersama jelly (: