Skip to main content

I'm a chef!

Being left all alone at home. I've heard this one line ''Bila kita tinggalkan anak buat apa yang mereka suka buat, otak mereka akan berkembang. Mereka akan jadi lebih kreatif'' Tapi, this is a special line for children not for a women like me. Nahh. Ignore.

What do you feel when you are doing something that you are afraid of, for a long time and now you are doing it very well? It's cool and yeah feeling right? And so am I. I did it! I've been afraid to step into the kitchen to cook and now I made dinner of macarroni, spagetthi and orange pudding with banana cocktail. Pakai campak je semua ingredients dalam kuali :D

err by the way, I'm a bit clumsy and careless. 
ibu was calling me while my right hand is holding kuali. Masa tu tgh masak, and I end up to bajet2 put my telephone inside the fridge since it was very near to the kitchen. Konon2 kejap lagi nak ambil. But I end up lupa to take it away from the fridge. About 2 hours telephone ni beku -.-

groceries shopped, alone! hell yeah(:
lain yang ditulis, lain yang dibeli -.-

Macarroni and Spagetthi with Prego sauce
It may be easy and simple cooking for the good cook. But, it was a really super incredible yet amazing experience to me! I made it with different taste by adding cheeses and buttercup in my macaroni spagetthi. Its yummeh! Hehe.

Orange Pudding with Banana Custard

This is my favourite! I favourite every sweet foods :D

Oh btw, I have a cook teacher. He taught me everything that I wanted to know about cooking. But now he is angry with my carelessness when he found this.

serious tak perasan cutting board ni belakang kuali. tak pasal-pasal kena marah. 

So in a nutshell, I feel good in cooking. I have found my new self with interest in cooking! Adik was saying this. ''Kak Av ni suka masak sedap-sedap saja je nak bagi adik gemuk kan?'' Hihi I take that as a compliment. So, can I declare myself a chef? :p 









Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

DiPAC Annual General Meeting

#KHAS UNTUK MT DIPAC 
Setahun setengah dah berlalu. Setahun setengah juga telah kami berhempas pulas menjadi 'pelajar luar biasa' di UiTM Melaka. Apa itu 'pelajar luar biasa'? Kami punya kuasa. Bukan kuasa ahli sihir, tapi kuasa dalam konteks menjadi pemimpin kepada pelajar-pelajar yang lain dalam Kelab DiPAC. Selama setahun setengah ini lah macam-macam yang kami lalui. Tak tipu lah kalau takde gaduh-gaduh, takde yang tersinggung perasaan. Tapi, semua tu, kami telan pahitnya sama-sama. Dengan adanya kami yang berpimpin tangan, berganding bahu. Semua tu takkan berlaku. Kami ibarat keluarga. Musyawarrah adalah jalan kami dan sampailah kami berada di posisi ini.
Fiesta Unity DiPAC
Walaupun kami nampak seronok pegang jawatan di mata pelajar-pelajar biasa. Tapi, terlalu banyak pengorbanan yang dah kami pertaruhkan. Sehari dapat tidur 2-3 jam je. Lagi-lagi kalau event tu berderet 2-3 hari. First and foremost, V nak ucap terima kasih sangat sangat sangat yang tak terhingga seb…