Skip to main content

I'm a chef!

Being left all alone at home. I've heard this one line ''Bila kita tinggalkan anak buat apa yang mereka suka buat, otak mereka akan berkembang. Mereka akan jadi lebih kreatif'' Tapi, this is a special line for children not for a women like me. Nahh. Ignore.

What do you feel when you are doing something that you are afraid of, for a long time and now you are doing it very well? It's cool and yeah feeling right? And so am I. I did it! I've been afraid to step into the kitchen to cook and now I made dinner of macarroni, spagetthi and orange pudding with banana cocktail. Pakai campak je semua ingredients dalam kuali :D

err by the way, I'm a bit clumsy and careless. 
ibu was calling me while my right hand is holding kuali. Masa tu tgh masak, and I end up to bajet2 put my telephone inside the fridge since it was very near to the kitchen. Konon2 kejap lagi nak ambil. But I end up lupa to take it away from the fridge. About 2 hours telephone ni beku -.-

groceries shopped, alone! hell yeah(:
lain yang ditulis, lain yang dibeli -.-

Macarroni and Spagetthi with Prego sauce
It may be easy and simple cooking for the good cook. But, it was a really super incredible yet amazing experience to me! I made it with different taste by adding cheeses and buttercup in my macaroni spagetthi. Its yummeh! Hehe.

Orange Pudding with Banana Custard

This is my favourite! I favourite every sweet foods :D

Oh btw, I have a cook teacher. He taught me everything that I wanted to know about cooking. But now he is angry with my carelessness when he found this.

serious tak perasan cutting board ni belakang kuali. tak pasal-pasal kena marah. 

So in a nutshell, I feel good in cooking. I have found my new self with interest in cooking! Adik was saying this. ''Kak Av ni suka masak sedap-sedap saja je nak bagi adik gemuk kan?'' Hihi I take that as a compliment. So, can I declare myself a chef? :p 









Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…