Skip to main content

alhamdulillah.



after i've gone through all the hard path, which really tested me, as time passed by, i feel more relieved, i feel more confident in defining what is actually the meaning of life. People used to say, whenever they face their complicated path of life, they would say, ''why all these happens?'' , ''why me?'' , ''i can't stand anymore'' , ''why god pass this test to me eventhough i can't even bear to face with it?'' 

Dear people,

Sometimes, what we want is not always what we get, but at the end, what we get is so much better than what we want. 


Because, when you face the hard path, believe me, god is writing something better for you. i am the one who always forgot the creator (alpa), always forgot to be thankful to Allah (say alhamdulillah), aku hanyalah hambamu yang selalu alpa dengan tanggungjawab ku, untuk sentiasa bersujud ke bumi menyembah mu Ya Allah. Namun kau sentiasa tidak melupakan every each of your Umat. you always hear their doa's and you always give us test as the medium to strenghten our faith and spirit in life eventhough there are some of us who always take the test as the burden of life, at once ignoring you and sometimes, i am the one. maaf kan hamba mu ini Ya Allah. Namun, after i have successful to pass through the paths, i start to realise, you are writing the best for me and i start creating a very sincere smile all over my face. 

here are my ways in handling my stress,pressure,problemmo,test and everything.

  • take a deep breath. 
  • ambil wuduk
  • buat solat sunat hajat, but are preferrable to do a solat sunat taubat before your solat hajat
  • cry if it's a must (i would cry semahunya !).
  • sleep after cry.
  • get blackforest cadburry chocolate, look into the mirror, and look at yourself while saying, ''ya allah, teruknya muka aku. bengkak sana, bengkak sini, tengok mata tu. mcm panda! tak guna kan menangis? not worth it.'' then, smile.
  • take a bath.
  • listen up for music.
  • think, think and think of yourself. just think that all these are just for temporary, you are too strong, that is the reason why Allah gave you that kind of test because Allah won't pass the test if his Umat is not capable to pass through it. so, be grateful because Allah percaya of your strength ability. 
  • start your new life, leave the hard path, far behind.
  • make yourself busy, busy, and busy as you will not have a single chance to be alone which would trap you to cry because of thinking all those past moments. 
  • be kind to everyone.
  • call your mother/father.
  • make some hello's to the new people.
  • make more conversations with your friends, and laugh !
  • better, keep your sad story untold to the one who does not know you deeper and vice versa
  • :)
this steps really helped me a lot ! special thanks to my own self ! :D
alhamdulillah.


Comments

vianna nasir said…
haha tips sendiri je.

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

cerita mula-mula aku berjilbab

aku tak tahu kenapa, aku excited sangat nk buat topik harini. bukan menunjuk. tapi, satu perasaan yang.... entah. susah nak describe. sebab mungkin, aku berharap sangat, lepas aku buat post ni, aku dapat tengok wajah2 ayu yang nampak beza nya antara orang yang baru nak pakai tudung, lain. ada serinya. serious (: tak sabar nk tengok. first of all, just nak share my experience without any other songsang intention. okay, regarding on the above title, true3, alhamdulillah, dah genap 366 hari, satu tahun, satu hari aku tutup kepala, pakai tudung, pakai baju lebih songsang dan tinggalkan fesyen lama. baru setahun aku melengkapkan salah satu perkara yang sangat disarankan islam. pakai tudung. ada apa dengan pakai tudung? dulu, aku pandang slack kat orang2 yang pakai tudung ni, comot je, macam makcik, kuno, and buat apa nak pakai muda2, cool lah. dah tua baru lah pakai. apelaa. itu aku yang dulu. setahun yang dulu. sampaikan masa kat sekolah bila ustazah bicarakan tentang aurat, aku bergaduh…