Skip to main content

yesterday was new


okay, yesterday, thursday, 5.5.2011, it was really new to me. me, ibu and ayah went tu HUKM for the eyes appointment. nak buat spec. macam tak sangka je. when i was in semester too, at melaka. i keep having bad headache. but i just ignored because to me, it just a normal thing faced by everyone, students with all pressure of assignment and homework nor hot weather. pernah one time tu, when i went to Alor Gajah with taro and her friends. masa tu, sumpah pening gila kepala. jalan pun terpaksa pegang taro. i was keep thinking, kenapa pening sangat ni? it takes a really long time to recover. mkn panadol pun tak jalan. sampai lah i asked tasya tu urut me, sampai tertidur. then, better lah. lepas tu, i noticed kt dlm kelas, my eyes would blur when i force to read. bila balik kl, time shopping2. just merajinkan diri masuk focus point and cek mata. at first, the 'orang' said, 'you have power and that makes your eyes blur, and headache'. that moment, i just force myself not to believe in it. my eyes is still okay. i love carrot. takkanlah boleh short-sightened pulak kan. tak lah, takkanlah. :) next, bila balik kl lagi, lagi sekali gatal2 pergi check mata. org tu ckp pun, bnd sama. haha. and i remember what ayah did told me. ''do not believe, kadang2 dorg tu market je. nk suruh buat spec kt kedai dorg''.

haha, and semalam, i just accompany ibu and ayah to make spec at HUKM. and again, again and again. aku kan memang suka gatal2 try check, orang tu kata, MEMANG RABUN. sekarang dah +75. -.-' kalau dah check kt hospital memang betul lah kan? haisshhh. and ayah pun ckp. okay pergi pilih frame sekarang. i keep choosing the right and the suitable to my petak, bujur and berbentuk face. nak GUCCI. minatttttttt. tapi tak mampu. :( so, at lat i just got the only swatch one. takpela. ikut kemampuan kan. akan ku jaga sbaik mungkin. and this is what i desired to. :)


:: tapi tak jumpa pun ::

next, the orang asked me to enter the another room, to check again for the lens in order to insert to the frame i chose. macam pelik je cara doc to check. tengok peralatan dia mcm kt KINGDOM HOSPITAL je. doctor to cakap. 'ha sekarang duduk kt kerusi tu.' mak ai. sumpah mcm nak korek2 mata aku. aku ckp, 'ha? duduk? byk nya mesin. ei taknaklah. takde cocok2 kan?'' haha then the doc laughed me. dia tanya, ''awk tgh buat apa? course apa?'' then i answered her, ''saya study diploma kt melaka in public administration'' . ''ouhh, kalau awk ambil course lain takdela risau sgt, ni dpa. byk membaca. memang kena pakai spec. so, i suggest u to wear it for these few days to makes your eyes suit to the spec okay? lepas tu, ikut keperluan awak, awak nak pakai time baca or study or awk nk pakai time jalan pun, okay?'' and at the moment dia pakaikan lens and baca huruf2 yang bapak kecik sunpah mcm semut tu, mmg TAK NAMPAK. ouhhh ini lah rabun rupanya. i just keep ignore it before. :P padan muka aku. 




this is what i found in the weird room.


and here, i wanna share some of the tips of choosing the spec which to suits to the face. hehe. mcm doc dah.




How To Choose The Right Spectacles For Your Face

Here are some ways you can choose the correct spectacles frame for your face:
Colour of the frames:
Fair persons ought to opt for pastel shades, clear or metal frames, leaving the horn-rims and dramatic shades for people with a less pale complexion. Essentially, as regards frame colour, emphasis might be made on eye color by reverberating it in a deeper shade, or else the frames could match the hair color.
Selecting the shape of the frames according to the shape of the face
Oval face:
The oval face is the perfect face with perfectly balanced proportions. Any shape of frame looks good on it. However you can try for spectacle frames that are as wide as (or wider than) the broadest part of the face, or walnut-shaped frames that are not too deep or too narrow.
Round shaped face:
A round face shape has curvilinear lines with the breadth and length of the face in the same proportions. To make the face appear thinner and longer, try angular narrow spectacle frames to lengthen the face, a clear bridge that widens the eyes and frames that are wider than they are deep, such as a rectangular shape.
Long shaped face:
The long face is longer than it is wide and has a long straight cheek line and sometimes a longish nose. To make the face appear shorter and more balanced, think about frames that have a top-to-bottom depth, decorative or contrasting temples that add width to the face or a low bridge to shorten the nose.
Square face:
A square shaped face has a strong jaw line and a broad forehead, plus the breadth and length are in the same proportions. To make the square face feel longer and soften the angles, choose narrow frame styles, frames that have more width than depth and narrow ovals.
Heart-shaped face or a triangle face:
A heart-shaped face shape has a very broad top third and a very small bottom third. To narrow the width of the top of the face, try on out frames that are bigger at the bottom, very pale colors and materials and rimless frame styles.
ouh, lebih baik aku pakai spec tu sebelum mata aku jadi mcm ni.







Comments

wieyly shazwani said…
kite geng la skrg...hehehe....pakai tau spek tu, jgn mcm akak malas nk pakai, pastu mata makin teruk...ngee~~~
vianna nasir said…
yke? dah teruk.... tp memang kena keep pakai lah kan? ala, rimas ouhh actually.

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

DiPAC Annual General Meeting

#KHAS UNTUK MT DIPAC 
Setahun setengah dah berlalu. Setahun setengah juga telah kami berhempas pulas menjadi 'pelajar luar biasa' di UiTM Melaka. Apa itu 'pelajar luar biasa'? Kami punya kuasa. Bukan kuasa ahli sihir, tapi kuasa dalam konteks menjadi pemimpin kepada pelajar-pelajar yang lain dalam Kelab DiPAC. Selama setahun setengah ini lah macam-macam yang kami lalui. Tak tipu lah kalau takde gaduh-gaduh, takde yang tersinggung perasaan. Tapi, semua tu, kami telan pahitnya sama-sama. Dengan adanya kami yang berpimpin tangan, berganding bahu. Semua tu takkan berlaku. Kami ibarat keluarga. Musyawarrah adalah jalan kami dan sampailah kami berada di posisi ini.
Fiesta Unity DiPAC
Walaupun kami nampak seronok pegang jawatan di mata pelajar-pelajar biasa. Tapi, terlalu banyak pengorbanan yang dah kami pertaruhkan. Sehari dapat tidur 2-3 jam je. Lagi-lagi kalau event tu berderet 2-3 hari. First and foremost, V nak ucap terima kasih sangat sangat sangat yang tak terhingga seb…