Skip to main content

The Childrens

Alhamdulillah, ramadhan kali ni dipenuhi dengan lebih amalan-amalan ibadat daripada the previous years. Terima kasih ya rabb sebab masih beri diri ini kesempatan untuk mencari redha mu. Pada minggu ketiga Ramadhan, alhamdulillah, sebuah lagi event daripada DiPAC berjaya terlaksana dengan mengadakan lawatan dan membuat sedikit jariah kepada anak-anak yatim di Jalinan Kasih Krubong ini. Rata-rata penghuninya adalah dalam kalangan 6 hingga 12 tahun. Sesampainya kami di sini, anak-anak ini seolah-olah menyambut dan menjemput kehadiran kami dengan ceria.

It was crossed the mind. Apalah dosa anak-anak ini. Kenapa lah mereka masih berada di sini.
Kecik-kecik lagi dah ditempatkan di sini.

Kenapa Allah, tarik ibu bapa mereka sebelum mereka nikmati Aidilfitri sebenar?
Kenapa anak-anak ini masih boleh ketawa kehilangan ibu bapa sedangkan kita menangis sampai menyembah bumi kehilangan yang tersayang?

Sebenarnya, konsep ini adalah, If Allah wants us to be to it, it will bring us through it. Tiada yang mudah dan ada yang lebih susah dari nasib kita sebenar. Jadi, bersyukurlah. Redha.



























and so, be grateful of having what yours and do appreciate the people around.
they may not be as lucky as us(:



Comments

Popular posts from this blog

UiTM Intersession Semester

a month flies. cepat sangat masa berlalu. aku ambil intersesi. apa itu intersesi? intersesi adalah short sem yang dilakukan semasa cuti sem di mana pelajar-pelajar yang lain tengah syok bercuti. cuti sem kali ni adalah 2 bulan. so kami-kami yang memilih untuk mengambil intersesi ni terpaksa lah korbankan cuti. Intersesi bagi pihak aku adalah bring forward the coming subject of next sem to this semester. maknanya, next sem, it should be 6 subjects tapi 1 subject had been taken to this interssesion and next sem akan ada 5 subjek je. yeay! macam biasa, bisnes diutamakan. it cost amount of cash to settle the fees untuk subjek and kolej. total up, RM300.00. tak berbaloi kan? yuran untuk satu sem je pun costs RM400+ in UiTM, tapi untuk intersesi yang sebulan dan satu subjek sahaja, 300.aiyakk! takpela. nak belajar. 
life is good in Lendu. kampus sumpah kosong! aku ambil kesempatan untuk jogging sendiri setiap hari. dapat tengok sendiri sunset dari atas bukit, dalam kampus. jalan sorang-sor…

Ujibakat Pengacaraan dan Wartawan Penyiaran

Assalammualaikum
Jam 10.30 malam. Aku terima mesej bbm daripada seorang teman yang mengatakan ada audition pencarian bakat baru untuk pengacara dan wartawan penyiaran RTM. Tak kisah lah stesyen TV mana pun. Aku memang minat bidang ni sejak kecil! Malangnya sudah terlalu lewat. Audition adalah esok jam 2 petang. Tapi, bila difikir-fikirkan balik, ini sebenarnya peluang. Dapat, tak dapat belakang cerita. Yang penting cuba!
Pujuk punya pujuk. Alhamdulillah ayah akhirnya setuju juga nak bawa aku untuk audition esok. Ayah pun tahu ini memang minat aku. Ayah kata, tak payah fikir kalau dapat or tak dapat, yang penting cari pengalaman untuk bertatih pergi lagi jauh. 
Semalaman lah aku tak tidur. Menyediakan segala macam resume, sijil dan persediaan untuk audition.
Ke hulu ke hilir aku mencari bantuan. Al maklumlah takde basic knowledge in Masscomm studies. Mujurlah ada kawan-kawan yg banyak bantu and beri support. Thank youuuuuuuuuuuuuuu very much! and not forgotten, special thanks to Hanif…

DiPAC Annual General Meeting

#KHAS UNTUK MT DIPAC 
Setahun setengah dah berlalu. Setahun setengah juga telah kami berhempas pulas menjadi 'pelajar luar biasa' di UiTM Melaka. Apa itu 'pelajar luar biasa'? Kami punya kuasa. Bukan kuasa ahli sihir, tapi kuasa dalam konteks menjadi pemimpin kepada pelajar-pelajar yang lain dalam Kelab DiPAC. Selama setahun setengah ini lah macam-macam yang kami lalui. Tak tipu lah kalau takde gaduh-gaduh, takde yang tersinggung perasaan. Tapi, semua tu, kami telan pahitnya sama-sama. Dengan adanya kami yang berpimpin tangan, berganding bahu. Semua tu takkan berlaku. Kami ibarat keluarga. Musyawarrah adalah jalan kami dan sampailah kami berada di posisi ini.
Fiesta Unity DiPAC
Walaupun kami nampak seronok pegang jawatan di mata pelajar-pelajar biasa. Tapi, terlalu banyak pengorbanan yang dah kami pertaruhkan. Sehari dapat tidur 2-3 jam je. Lagi-lagi kalau event tu berderet 2-3 hari. First and foremost, V nak ucap terima kasih sangat sangat sangat yang tak terhingga seb…